Vanaf de update naar iOS 8 is het voor Apple niet meer mogelijk om de ontgrendelcode van iOS-apparaten te omzeilen. Voorheen was dit mogelijk waardoor Apple hulp kon bieden aan autoriteiten, bijvoorbeeld bij een onderzoek naar een verdachte.

Met iOS 8 (review) is het voor Apple niet langer mogelijk om een toestel op verzoek te ontgrendelen voor bijvoorbeeld de politie. Als een vergrendeling wordt ingesteld door de gebruiker, wordt deze gebruikt om alle data op een iDevice te vergrendelen.

Toch lijkt Apple’s uitspraak deels een wassen neus te zijn: de data op iCloud wordt weliswaar versleuteld opgeslagen, maar daar kan Apple wél bij. Documenten, e-mails, foto’s en video’s zijn daardoor in feite alsnog te benaderen. Dat is overigens niet anders bij concurrenten als Box, Dropbox, Google Drive en OneDrive.

In dezelfde verklaring benadrukt Apple dat er nooit achterdeurtjes voor overheden in iOS hebben gezeten en dat zal bovendien ook nooit gebeuren. De overheden krijgen ook geen toegang tot Apple’s servers en ook dat zal naar eigen zeggen nooit veranderen.

iOS 8 is sinds gisterenavond te downloaden en installeren.