2min

De FBI heeft bekendgemaakt dat een derde partij zich heeft gemeld met de mededeling dat zij in staat zijn om de iPhone van de dader van de San Bernardino aanslagen te ontgrendelen. De methode van de derde partij zou overtuigend genoeg zijn om te onderzoeken en de FBI laat weten dat de hulp van Apple daarmee mogelijk niet meer nodig is.

Hoewel de FBI mogelijk een alternatieve methode heeft gevonden om de iPhone te ontgrendelen heeft het nog niet besloten de rechtszaak tegen Apple in te trekken. De zitting die voor vandaag op de rol staat zal gewoon doorgang vinden. De FBI laat weten dat de gedemonstreerde methode van de derde partij mogelijk bruikbaar is maar dat nader onderzoek nodig is om te zien of die ook echt werkt en of de data op het toestel daarbij niet wordt geschaad. Als dat het geval is zal Apple’s hulp niet meer nodig zijn en kan de zaak worden ingetrokken.

Apple heeft aan de Amerikaanse media laten weten dat er mogelijk een oplossing komt in het conflict en het daar erg blij mee is. Het bedrijf stelt niet op de hoogte te zijn geweest dat de FBI ook nog naar andere methode aan het zoeken was. Zeker doordat het de zaak zo hoog heeft laten oplopen leek hier geen sprake van te zijn.

De advocaten van Apple willen echter wel weten wie deze derde partij is en welke methode zij gebruiken om de iPhone te ontgrendelen. Indien het namelijk gaat om een procedure waar Apple nog geen kennis van heeft dan kan het bedrijf deze methode gaan patchen en zorgen dat dit in de toekomst niet langer mogelijk is. Waarmee de volgende discussie tussen Apple en de FBI geboren lijkt. Als deze methode namelijk werkt zal de FBI deze waarschijnlijk proberen onder de pet te houden, zodat het hier in de toekomst vaker gebruik van kan maken.

Apple wil echter kunnen garanderen dat de data op iPhones veilig is en dat kan het niet als algemeen bekend is dat de FBI een methode heeft om iPhones te hacken en te ontgrendelen.