2min

De zaak tussen de Apple en de FBI over het hacken van een iPhone blijft de gemoederen bezig houden en een oplossing lijkt nog lang niet in zicht. Volgens de New York Times dient zich een volgend probleem aan mochten de rechters vasthouden aan het bevel dat Apple moet meewerken aan het hacken van de iPhone, de ontwikkelaars van Apple die de beveiligingen hebben gebouwd zouden bereid zijn ontslag te nemen.

The New York Times meldt op basis van bronnen dat een groepje van zes ontwikkelaars bij Apple hun baan willen opgeven als de Amerikaanse overheid en de rechters vasthouden aan het bevel. Als Apple inderdaad moet meewerken aan het hacken van de iPhone en een backdoor moet inbouwen in het mobiele besturingssysteem iOS zullen deze zes opstappen bij Apple. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor een groot aantal beveiligingen in het besturingssysteem en zonder deze mensen wordt de klus een stuk lastiger.

Apple heeft eerder laten weten dat het zes tot tien werknemers nodig heeft en een maand de tijd om een dergelijke implementatie te bouwen. Als er zes opstappen die alle kennis hebben van de beveiligingen in iOS gaat Apple deze termijn waarschijnlijk niet halen. Het bedrijf moet dan nieuwe mensen aantrekken of van andere afdelingen halen, die moeten zich mogelijk weer eerst verdiepen in de code. Al met al is Apple niet de enige die zich verzet tegen de rechtbank ook het personeel weigert hun eigen beveiligingen te omzeilen.

De FBI wil toegang tot alle data op een iPhone 5c die afkomstig is van de terrorist die de aanslag in San Bernadino pleegde. Hij bracht 14 mensen om het leven en op de iPhone staat mogelijk nog bruikbare informatie. De FBI wil echter de hulp van Apple om het toestel te hacken, Apple weigert dat omdat daarmee een precedent wordt geschept en het bedrijf dan straks alle iPhones van de FBI mag gaan hacken en het bedrijf de privacy van zijn gebruikers niet meer kan garanderen.

Inmiddels heeft president Obama aangegeven dat er een middenweg moet komen, waarbij een controlerende macht bepaalt of Justitie of de FBI toegang mag tot een apparaat. Volgens Obama gaan beide uitersten niet werken, waarop hij doelt op volledige privacy of volledige toegang tot alle data. Obama noemde als voorbeeld dat we als maatschappij hebben geaccepteerd dat de politie met een huiszoekingsbevel ook je woning mag doorzoeken, hetzelfde moet gelden voor digitale data.