2min

Edward Snowden heeft besloten zich te mengen in de hele discussie of Apple verplicht moet worden om de FBI te helpen met het hacken van de iPhone van een terrorist. Volgens Snowden heeft de FBI de hulp van Apple namelijk helemaal niet nodig, de FBI heeft meer dan genoeg middelen om de iPhone zelf te hacken.

De strijd tussen de FBI en Apple krijgt door de verklaring van Snowden een vreemde twist, want waarom zoekt de FBI de publiciteit om Apple te verplichten de opsporingsdienst te helpen met het hacken van de iPhone, als ze de hulp van Apple helemaal niet nodig hebben.

Snowden liet heel duidelijk weten dat de FBI echt de hulp van Apple niet nodig heeft om de data van de iPhone van een terrorist te halen. Snowden zei dit tijdens een bijeenkomst van Common Cause. Hij noemde het de allergrootste onzin dat de FBI hulp nodig heeft.

De vraag is dan ook waarom de FBI toch Apple voor de rechter heeft gedaagd om dit af te dwingen. Waarschijnlijk doet de FBI dit om dezelfde reden als Apple weigert hieraan mee te werken. Het schept namelijk een precedent dat Apple in de toekomst moet helpen bij het hacken van alle andere iPhones waar de FBI toegang toe wil. Mogelijk is de methode van de FBI omslachtig en kan het met de hulp van Apple veel sneller, of de FBI wil het precedent straks proberen te gebruiken om alsnog backdoors in de software te krijgen, zodat het ook op afstand de informatie in kan zien van een mogelijke verdachte.

Het spel wat de FBI speelt lijkt in elk geval niet zuiver te zijn. Snowden verwijst onder meer naar een blog van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de FBI een iPhone kan hacken. Dit is volgens Snowden slechts een van de vele mogelijkheden die de FBI tot zijn beschikking heeft.