2min

Bij Gartner hebben ze onderzoek gedaan naar 12 verschillende mobiele platformen en gekeken hoe veilig die zijn voor enterprisetoepassingen. Daaruit is Samsung Knox naar voren gekomen als het meest veilig. Voor de test werd Samsung Knox 2.6 gebruikt.

Samsung timmert al jaren aan de weg met Knox, op Techzine verscheen twee jaar geleden voor het laatst een uitgebreid verslag over Knox, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf is er nu in geslaagd om de koppositie te pakken, afgaande op het rapport van Gartner.

Gartner heeft 12 verschillende mobiele platformen getest op beveiliging en gekeken welke het meest veilig is. In de test werden meegenomen; Android 4, Android 5 en Android 6, BlackBerry 10, BlackBerry Android, iOS 8 en iOS 9, Samsung Knox, Windows Phone 8.1 en Windows 10 Mobile. Op de eerste plek staat Knox dat op alle punten de waardering: "Strong" (Goed/Sterk) kreeg, op de voet gevolgd door BlackBerry 10 op de tweede plaats. Het verschil is erg klein ook BlackBerry 10 kreeg overal de waardering "Strong", behalve bij "device firewall management", dat was "Average" (gemiddeld).

Gartner heeft gekeken naar verschillende functies binnen het Core OS, zoals biometrische beveiliging, kernel beveiliging, updates voor het besturingssysteem en functies die relevant zijn voor IT-beheer zoals het beheren van encryptie, jailbreak/root beveiliging en het isoleren van de werkomgeving.

Hoewel Knox als beste uit de bus komt, stelt Gartner wel dat niet iedereen Knox nodig heeft, want de beveiliging van Knox gaat enorm ver. Sommige bedrijven kunnen ook af met wat minder beveiliging. Verder was Gartner erg te spreken over de manier waarop BlackBerry Android bij het installeren en configureren van het toestel de gebruiker probeer te sturen richting veilige instellingen. Tot slot was Gartner te spreken over de enterprise databeveiliging die zit ingebakken in Windows 10 Mobile.

We hebben ook contact gehad met Samsung over Knox en zij lieten weten dat inmiddels 26 landen gebruik maken van Knox, waaronder China, Rusland en de Verenigde Staten. Deze landen gebruiken onafhankelijk van elkaar Knox en hebben vertrouwen in de veiligheid van het systeem.

Iets wat op eigenlijk alle platformen nog ontbreekt en waar meer aandacht voor moet komen is veilige communicatie. Al deze platformen beveiligen de data op een apparaat, maar de verbindingen met externe worden niet automatisch versleutelt, nu is dat ook niet zo eenvoudig, want dat zou betekenen dat er altijd met een VPN of iets dergelijks gewerkt moet worden en dat vraagt weer om vertrouwen van de VPN-provider.

Uiteindelijk moeten ontwikkelaars van applicaties beter stil gaan staan bij het versleutelen van verbindingen en zouden mailservers zo snel mogelijk moeten stoppen met het aanbieden van hun diensten op onversleutelde verbindingen.