2min

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bekijkt de mogelijkheid om biomedische apparatuur te gaan bespioneren. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet en dat biedt voor de geheime dienst veel mogelijkheden. NSA-topman Richard Ledgett vertelde tijdens een conferentie dat het internet of things veel mogelijkheden biedt.

"We bekijken de mogelijkheden op dit moment vanuit een theoretisch oogpunt," vertelde Ledgett volgens The Intercept. Alle apparaten die onder het internet of things vallen behoren tot de opties. Toen hem gevraagd werd of de almaar groeiende hoeveelheid apparaten die een internetverbinding hebben een "beveiligingsnachtmerrie of een afluisterfeest" worden, antwoordde hij daarop met "beide".

Als de NSA echt zou besluiten om biomedische apparatuur af te luisteren, wordt dat volgens Ledgett waarschijnlijk niet de belangrijkste informatiebron. Het "wordt mogelijk een niche… een gereedschap in de gereedschapskist." Het zou enkel als aanvulling dienen op andere informatie die de dienst verzameld. Daarnaast, zo voegde Ledgett toe, zijn er makkelijkere manieren om mensen in de gaten te houden.

De dienst is ook niet van plan massaal gegevens te gaan verzamelen. Zo controleert de NSA op dit moment enkel specifieke apparaten van verdachte individuen. "Als we geen slechterik hebben die ze gebruikt, doen we het niet," aldus Ledgett. Het is de uitgesproken intentie om aan dat principe vast te houden.

Onder het internet of things vallen steeds meer zaken, zoals thermostaten, wasmachines, lampen en zelfs pacemakers. Dat ze verbonden zijn met het internet maakt het mogelijk om apparaten bijvoorbeeld via de smartphone te controleren en om eenvoudig gegevens te verzamelen. Op dat laatste kunnen inlichtingendiensten eenvoudig inspelen.