1 min

Apple stelt in een verklaring dat het met opzet de kernelcache niet heeft versleuteld in de beta van iOS 10. In het verleden koos Apple er altijd voor om de kernelcache wel te versleutelen, nu dus niet meer. Apple stelt dat dit geen effect heeft op de privacy van de gebruiker, maar het kan op deze manier wel de prestaties van het mobiele besturingssysteem verbeteren.

Met het niet versleutelen van de kernel-cache kan Apple de prestaties van het mobiele besturingssysteem een stuk verbeteren, het is overigens niet zo dat iOS 10 nu een stuk minder veilig is. Wel kunnen beveiligingsexperts en ontwikkelaars nu rondsnuffelen in de code van de kernel en de bijbehorende modules. Daarmee kunnen mogelijk ook nieuwe beveiligingslekken worden gevonden die Apple vervolgens weer kan dichten. Feit is echter ook dat kwaadwillenden die lekken nu ook kunnen vinden en dan is het nog maar de vraag of Apple ervan op de hoogte wordt gesteld.

Inmiddels gaat er ook een andere theorie rond en dat is dat sommige overheden en geheime diensten misbruik maken van een beveiligingslek in de kernel van iOS om toegang te krijgen tot het systeem. Door de code nu open te stellen krijgt Apple meer feedback en wordt mogelijk het lek gevonden dat zij misbruiken, waardoor Apple het weer kan dichten.

We zijn benieuwd of deze stap van Apple gevolgen gaat hebben in de nabije toekomst.