Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Apple de FBI moet helpen bij het ontgrendelen van een iPhone. Het gaat om de iPhone 5C van Syed Rizwan Farrok, een van de terroristen die verantwoordelijk is voor het bloedbad in San Bernadino in december van vorig jaar.

Met het doel van de FBI en de rechter zullen weinig mensen moeite hebben, zij willen de iPhone ontgrendelen om alle informatie te achterhalen zodat ze een mogelijke terroristische aanslag in de toekomst kunnen voorkomen. De manier waarop ze dat nu doen, daar hebben wel veel mensen bezwaar tegen, waaronder de CEO van Apple, Tim Cook.

Tim Cook laat in een open brief aan alle eindgebruikers weten, de verzoeken van de Amerikaanse overheid huiveringwekkend te vinden. De overheid verwacht van Apple dat ze een aantal beveiligingen uit de iPhone slopen, waaronder de beveiliging dat de iPhone wordt gewist als men tien keer de verkeerde pincode intypt.

Door deze beveiliging uit te schakelen, kan de overheid een bruteforce-aanval doen waarbij duizenden pincodes achter elkaar in hoog tempo worden geprobeerd tot het systeem is ontgrendeld. Apple stelt echter dat door dit soort beveiligingen te slopen, de overheid in de toekomst makkelijker toegang kan krijgen tot iPhones van eindgebruikers en mogelijk hun data kan inzien, kopiëren en opslaan.

Cook stelt dat de overheid nu vraagt om de eigen gebruikers te hacken en de decennia van vooruitging op het gebied van beveiliging weer ongedaan te maken. De mensen die de stevige beveiligingen in de iPhone hebben gebouwd krijgen nu de opdracht deze er weer uit te slopen.