Apple gaat dit jaar tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie opnieuw een nieuwe versie van iOS en Mac OS X uitbrengen. Dit jaar zullen iOS 9 en OS X 10.11 echter niet voorzien zijn van een hele lading nieuwe mogelijkheden, in plaats daarvan zou Apple zich vooral richten op het verbeteren van de prestaties, het verhogen van de beveiliging en het verbeteren van de kwaliteit in de vorm van betrouwbaarheid en stabiliteit.

Apple zou dus vooral kiezen voor het verbeteren van zijn besturingssystemen in plaats van het bieden van meer features. 9to5Mac meldt op basis van bronnen de belangrijkste wijzigingen.

Rootless

Een van de belangrijkste nieuwe verbeteringen is Rootless. Dit is een grote aanpassingen aan de Kernel van zowel iOS als Mac OS X, de kernel is de kern van het besturingssysteem, waarmee betere bescherming wordt geboden voor de systeembestanden. Zo zal het straks onmogelijk zijn om bepaalde systeembestanden aan te passen, ook al beschik je over alle administrator rechten. Hierdoor wordt de kans op vergaande malware besmetting kleiner, daarnaast zal het op de iPhone waarschijnlijk betekenen dat jailbreaken een stuk lastiger wordt.

IMAP vervangen door iCloud Drive

Verder zou Apple afscheid willen nemen van het IMAP-protocol voor het synchroniseren van agenda, contacten en e-mails. Het wil dat allemaal onderbrengen in iCloud Drive omdat het synchroniseren met iCloud Drive veiliger gedaan kan worden dan via IMAP. Hoeveel veiliger is niet helemaal duidelijk want IMAP heeft ook de nodige ondersteuning voor encryptie via SSL-verbindingen. Mocht Apple hiervoor kiezen dan neemt het wel afscheid van een gestandaardiseerd internet protocol. Of dat gevolgen heeft voor iCloud-mail op de lange termijn zal dan moeten blijken.

Trusted Wi-Fi

Verder zou Apple een functie willen toevoegen genaamd Trusted Wi-Fi. Als een Mac of iOS-toestel verbind met een dergelijk WiFi-netwerk worden er geen extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar als er wordt verbonden met een WiFi-netwerk dat niet op de Trusted lijst staat worden alle verbindingen beveiligd en versleuteld. Apple zou deze functie nog aan het testen zijn en misschien komt deze functie pas later dit jaar of pas volgend jaar.

Control center

Een feature die vorig jaar al is opgedoken in verschillende beta’s maar uiteindelijk nooit zijn weg vond naar Mac OS X is Control center. Het Control center komt nu mogelijk wel naar de nieuwste versie van Mac OS X. Apple wil net als in iOS een Control center toevoegen dat in dit geval aan de linkerkant van het scherm naar binnen kan worden geschoven. Hierin moeten bepaalde standaard functies worden opgenomen die nu in het menu zitten verborgen. Denk hierbij aan wifi-verbindingen, volume-regeling, informatie over het systeem, maar ook het afsluiten en opnieuw opstarten van het systeem.

Meer ondersteuning voor oudere toestellen in iOS 9

Apple zou in iOS 9 meer rekening houden met oudere iPhone, iPad en iPod-toestellen. Deze versie van iOS 9 moet beter in staat zijn te draaien op oudere hardware, zoals de Apple A5-chip. hierdoor kunnen één of misschien wel twee generaties toch gebruik maken van iOS 9 terwijl dit normaal gesproken niet zou kunnen. Apple zou ervoor kiezen om alle features die normaliter worden uitgeschakeld op oudere toestellen verder te optimaliseren. Welke features er wel en niet beschikbaar komen op oudere toestellen is echter nog onduidelijk.

Swift 2.0 krijgt kleinere apps

De programmeertaal Swift die Apple vorig jaar introduceerde om apps voor iOs en Mac OS X te ontwikkelen krijgt een flinke update naar versie 2.0. Vanaf versie 2.0 zullen de apps die worden ontwikkeld met Swift een heel stuk kleiner worden. Voorheen moesten ontwikkelaars alle bibliotheekbestanden van Swift bij hun app voegen om er gebruik van te maken. Vanaf Swift 2.0 hoeft dat niet meer en zullen alle bibliotheekbestanden worden voorgeïnstalleerd in iOS 9.

Verder zou Apple van plan zijn om in 2016 alle eigen apps om te bouwen naar Swift in plaats van Objective C. Deze zullen waarschijnlijk tegelijk met iOS 10 en OS X 10.12 beschikbaar komen.