Abonneer je gratis op Techzine!

Het gaat steeds beter met de microblogdienst Twitter. Volgens de CEO van het bedrijf, Dick Costello, is Twitter inmiddels goed voor een waarde van acht miljard dollar. Daarnaast heeft Twitter meer dan honderd miljoen leden die dagelijks meer dan een kwart miljard tweets versturen. Twitter heeft daarmee een enorme groei weten te realiseren.

Dick Costolo maakte deze cijfers eerder deze week tijdens het Web 2.0 forum in San Francisco bekend. In het begin van dit jaar plaatsten alle actieve Twitteraars dagelijks zo’n honderd miljoen tweets. Inmiddels is dat aandeel opgelopen tot meer dan 250 miljoen. De verwachting is dat het er eind volgend jaar één miljard zijn.

Costolo vertelde eveneens dat Twitter drie jaar en twee maanden nodig had om de eerste miljard tweets te versturen. "Nu tellen we om de vier à vijf dagen een miljard tweets", aldus de topman.

Twitter heeft niet alleen meer leden gekregen, ze zijn bovendien ook steeds actiever geworden. Ongeveer 30 procent van alle twitteraars verstuurde in januari van dit jaar dagelijks via Twitter een berichtje. Inmiddels is dat aandeel gestegen tot meer dan de helft. Ook het mobiel gebruik zit flink in de lift: volgens Costolo groeit dat aandeel met een indrukwekkende 40 procent per kwartaal.

Costolo benadrukte dat alle verzonden tweets bewaard worden. Op termijn zullen deze allemaal na te lezen zijn, maar op dit moment kan Twitter deze nog niet vrijgeven om de simpele reden dat de infrastructuur daar nog niet klaar voor is.

Over de mogelijke beursgang van Twitter wilde Costolo geen mededelingen doen. Daar wordt al enige tijd over gespeculeerd. Hetzelfde geldt voor een mogelijke overname. In mei 2009 zei een bron binnen Apple dat het bedrijf geïnteresseerd was in Twitter, maar daar bleek achteraf niets van te kloppen. Hetzelfde geldt voor overnameplannen door Google en Facebook: achteraf gezien niets meer dan gebakken lucht.

Ruim één op de vier internetgebruikers in Nederland heeft een Twitter-account. Daarmee behoort Nederland tot de absolute top als het gaat om de marktpenetratie van Twitter, nog boven de Verenigde Staten.

Ook misschien leuk om te weten: zangeres Lady Gaga heeft met 13.877.916 twitteraars de meeste followers. Justin Bieber, Barack Obama, Katy Perry en Kim Kardashian volgen op de tweede tot en met de vijfde plaats.