Sociaal netwerk Facebook is van plan om een groot datacentrum te bouwen in de Amerikaanse staat Iowa. Het meest geavanceerde datacentrum ter wereld moet een slordige 130.000 vierkante meter beslaan en de bouw ervan zal Facebook anderhalf miljard dollar kosten.

Catapult, zoals de werknaam van het datacentrum luidt, zal in twee fasen gebouwd worden. Beide fases kosten een half miljard dollar en dat maakt dus een totaal van een miljard. Extra kosten zorgen er uiteindelijk voor dat het datacentrum maar liefst 1,5 miljard dollar in het laatje moet brengen bij verschillende uitvoerende partijen. Facebook is van plan om reductie voor het gebruik van windenergie aan te roepen, waarvoor de wet aangepast zou moeten worden.

De strijd om de bouw van het datacentrum werd gestreden tussen de staten Nebraska en Iowa, de laatstgenoemde trekt dus aan het langste einde. In de Iowaanse stad Altoona zal het datacentrum worden vervaardigd. Op die locatie is al voldoende capaciteit voor energie, water en internetcapaciteit. Het land is relatief goedkoop en bovendien is de kans op natuurrampen laag.

Het datacentrum wordt het meest geavanceerde centrum op aarde, maar wat voor maatregelen Facebook neemt om dit voor elkaar te krijgen is vooralsnog onduidelijk. Wel weten we dat het sociale netwerk er bijzondere ontwerpen voor koeling en serverblades op nahoudt.

Momenteel beschikt Facebook al over datacentra in Oregon en Noth-Carolina.