1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

OpenAI is hard op weg om dit jaar tegen de 1 miljard dollar aan omzet te genereren. Dit met name door het succes van de generatieve AI-chatbot ChatGPT.

Dat ChatGPT ongekend populair is, valt niet te ontkennen. De generatieve AI-chatbot wordt voor OpenAI dan ook zeer lucratief. Bloomberg verwacht in 2023 een totale omzet van 1 miljard dollar (zo’n 919 miljoen euro).

OpenAI zou volgens anonieme bronnen van Bloomberg maandelijks ongeveer 80 miljoen dollar verdienen. Aan het eind van dit jaar moet de AI-ontwikkelaar hierdoor al ongeveer 1 miljard dollar omzet hebben kunnen genereren.

Inkomstenbronnen

Onder meer is volgens Bloomberg de introductie van de betaalde zakelijke versie ChatGPT Enterprise voor OpenAI een goede zet geweest om geld te verdienen aan de tool. Wel is deze versie duur om te laten werken, aangezien de grote AI-modellen die hierachter zitten veel rekenkracht nodig hebben.

Andere interessante inkomstenbronnen van ChatGPT zijn de bestaande Premium-versie en de betaalde toegang tot API’s voor bedrijven. Deze laatste bron van inkomsten is ook zeer interessant, omdat steeds meer (software)bedrijven de generatieve AI- tool in hun eigen oplossingen integreren.

Ontwikkelingskosten terugverdienen

Met de snelle omzetgroei worden in snel tempo de in 2022 gemaakte ontwikkelingskosten van de generatieve AI-tool terugverdiend. De bronnen stellen dat OpenAI vorig jaar een verlies boekte van ongeveer 540 miljoen dollar voor de ontwikkeling van het AI-model GPT-4 en de ChatGPT-tool.

Lees ook: ChatGPT Enterprise van OpenAI verdubbelt snelheid en neemt privacyzorgen weg