Contactgegevens Facebook-gebruikers gelekt

Abonneer je gratis op Techzine!

Een bug in Facebook zorgde ervoor dat de contactinformatie van 6 miljoen gebruikers door anderen ingezien kon worden, zo maakte het sociale netwerk gisteren bekend.

De technische fout bestond al sinds 2012 en was aanwezig in de Download Your Information-tool van Facebook. Door de fout kregen gebruikers die de contactinformatie van hun vrienden downloadden soms meer informatie binnen dan eigenlijk voor hen bedoeld was, zoals ook een telefoonnummer of e-mailadres. De informatie was overigens maar zichtbaar voor 1 andere persoon, door de aard van de bug.

Het Facebook-beveiligingsteam werd vorige week op de hoogte gesteld van de fout en loste deze vervolgens binnen 24 uur op. Gisteravond kregen we echter pas te horen van het bestaan van de bug, omdat de autoriteiten en getroffen gebruikers er nog van op de hoogte moesten worden gesteld. Getroffen gebruikers hebben een e-mailbericht ontvangen waarin wordt uitgelegd wat er precies gebeurd is en welke informatie mogelijk is ingezien.

In de aankondiging stelt Facebook: "We hebben op dit moment geen bewijs dat deze bug is uitgebuit en hebben geen klachten ontvangen van gebruikers of abnormaal gedrag gezien van de tool of de site waaruit enig misbruik blijkt."

Verder schrijft het bedrijf in de e-mail aan getroffen gebruikers betreffende de impact: "Er zijn geen andere gegevens over jou weergegeven en het is waarschijnlijk zo dat het om iemand gaat die je kent, ook al zijn jullie niet bevriend op Facebook."