Het startmenu van Windows 8.1 zal meer lijken op dat van Windows 7 dan voorheen gedacht werd. Microsoft heeft Windows Server 2012 R2 uitgegeven en daarin is het nieuwe startmenu van Windows 8.1 alvast te bewonderen.

In Windows Server 2012 R2 krijgen we alvast een voorproefje van het startmenu van Windows 8.1. Het was al duidelijk dat er enkele eigenschappen van Windows 7 alsnog hun opwachting zouden maken in Windows 8.1, maar dat lijkt nu toch wat rigoureuzer te zijn dan werd gedacht. Dit blijkt uit afbeeldingen die een ontwikkelaar op Twitter heeft geplaatst.


De Windows-startknop kan indien gewenst in plaats van het startscherm een overzicht van alle geïnstalleerde applicaties tonen. Dat overzicht is echter wel in de Modern UI-stijl die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Samen met eerder aangekondigde veranderingen moet de overgang van de klassieke omgeving naar de Modern UI bovendien minder abrupt zijn.

Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om direct naar de desktopomgeving op te starten in plaats van het startscherm dat Windows 8-gebruikers inmiddels gewend zullen zijn. Ook de Hot Corners kunnen worden uitgeschakeld. In Windows 8 toont de linkerbovenhoek een overzicht van actieve applicaties, de rechterbovenhoek geeft toegang tot een menu met systeeminstellingen. In het menu achter de rechtermuisknop zijn opties verwerkt om het systeem af te sluiten of opnieuw op de starten.