Swift-banksysteem krijgt veel strengere beveiliging na hacks

Abonneer je gratis op Techzine!

Het internationale banksysteem voor overboekingen, Swift, krijgt veel strengere beveiliging. Dat heeft de CEO van Swift, Gottfried Leibbrandt, bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Sibos-bijeenkomst in Geneve. Er zijn verschillende hacks geweest waarbij Swift het doelwit was en er succesvol misbruik is gemaakt van het systeem, dat moet voorkomen worden in de toekomst.

Het internationale bankverkeer is enorm belangrijk en als hackers daar met grote regelmaat toegang tot weten te krijgen is dat vragen om problemen. Daarom heeft Swift besloten na de hacks die het afgelopen jaar aan het licht zijn gekomen om strengere beveiligingen te gaan invoeren.

De schade is tot op heden beperkt gebleven tot tientallen miljoenen, maar het is op dit moment wachten tot er miljarden worden ontvreemdt. Bij de centrale bank in Bangladesh was de schade tot op heden het grootst, daar werd 81 miljoen dollar weggesluisd, dit bleek mogelijk via een lek in de software van Swift. Swift gaat nu de software beter beveiligen, maar ook de banken nemen zelf stappen om het gebruik van de software te beperken. Zo gaat de Franse bank Société Générale werknemers verplichten om zichzelf te identificeren bij een Swift-transactie middels een vingerafdruk. Op die manier kunnen de transacties altijd worden herleid. Verder wordt inmiddels flink onderzoek gedaan naar blockchaintechnologie om banken beter te beveiligen.