Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft lanceert vandaag een nieuwe website waar het de rest van de wereld op de hoogte wil houden van de activiteiten van haar Linux laboratories onderzoeksgroep. Daarmee hoopt Microsoft ook op meer feedback van mensen en bedrijven die Microsofts software combineren met opensource software.

De website heeft de naam ‘Port 25’ meegekregen, wat afgeleid is van de routerpoort die bedrijven gebruiken voor het gebruik van internet en e-mail. Linux en opensource software in het algemeen, zijn een grote bedreiging voor Microsoft en het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf uitvoerig test of deze software ook werkt met Microsofts eigen software. Het bedrijf heeft daarvoor op haar thuisbasis in Redmond een serverpark ingericht met 300 Linux servers.

Wat daar allemaal gebeurt is dus binennkort te lezen op de nieuwe website. Bill Hilf, die general manager is van de afdeling platform technology strategy en zijn medewerkers zullen een blog bij gaan houden en er zal een stukje te lezen zijn over de geschiedenis van het serverpark en de oprichting van het lab. Zo kwam het idee voor het serverpark van Martin Taylor, die in het verleden de strategie bepaalde voor Microsofts strijd met Linux.

Mensen die de site bezoeken kunnen ook vragen stellen aan de medewerkers. Zo’n vraag zou kunnen zijn hoe de werking van Linux desktops met Microsofts directory software het beste getest kan worden. Medewerks van het lab zullen voor de website ook geinterviewd worden over hun ervaringen in de opensource- en Unixwereld.

Alhoewel Microsoft dus de grootste tegenstrever is van Linux en over het algemeen niet blij is met het fenomeen opensource, doet het bedrijf er de laatste tijd wel veel aan om haar software te laten werken met opensource software. Een goed voorbeeld daarvan is Windows Vista, dat overweg kan met Linux en andere opensource software.
Eerder deze week liet Microsoft al weten dat het haar Virtual Server software geschikt had gemaakt voor Linux. Dat pakket is nu tevens gratis beschikbaar.