Abonneer je gratis op Techzine!

Dat gamen goed is voor je reactievermogen en coördinatie was al bekend, maar onderzoekers hebben nu ook aangetoond dat gamen goed is voor je ogen.

Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Rochester lieten mede-studenten, die nauwelijks tot niet gamen, een maand lang elke dag een paar uur videogames spelen. Uit metingen bleek vervolgens dat het gezichtsvermogen van deze mensen na de maand gamen met twintig procent toegenomen was.

De personen in de testgroep kregen voor aanvang van de test een standaard oogtest en werden daarna verdeeld in twee groepen. Eén groep speelde elke dag een uur lang een shoot-em-up game, terwijl de andere groep elke dag een uur lang een minder visueel complex spel speelde. Na het onderzoek werden alle personen weer getest en daaruit bleek niet alleen dat het gezichtsvermogen gemiddeld met twintig procent was toegenomen, maar ook dat de groep die shoot-em-up games had gespeeld beter scoorde dan de andere groep.

"Games veranderen de manier waarop onze hersenen visuele informatie verwerken. Deze spellen vergen het uiterste van het menselijke visuele systeem en de hersenen passen zich daarop aan. Dat heeft weer effect op andere activiteiten en mogelijk ook op alledaagse activiteiten", aldus Daphne Bavelier van de Universiteit. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van het onderzoek helpen bij nieuwe methodes om mensen met visuele beperkingen te helpen.