Abonneer je gratis op Techzine!

De ontwikkelaars van Fedora hebben vandaag Fedora 9 gelanceerd. De nieuwe versie van Fedora biedt onder andere een nieuwe RPM-manager.

De release, die om 10:00 AM US Eastern-Time online ging, kent vele verbeteringen. Zo heeft het pakket standaard Compiz-Fusion aanboord, is de nieuwe GNOME meegeleverd en is de nieuwe Linux-kernel, 2.6.25, ingebakken. Ook hebben de ontwikkelaars ervoor gekozen om met de nieuwe Fedora de nieuwste Firefox en OpenOffice.org-suite mee te leveren. Respectievelijk versie 3.0 bèta en versie 2.4 zijn meegeleverd.

Fedora heeft ook het verouderde Pup vervangen met PackageKit. Deze tool moet nu het werk van Pup over gaan nemen, dus packages beheren. Ondanks dat dit een verbetering is in vergelijking met Yum, blijft het, volgens diverse mensen, een ondergeschikte tool. Desondanks zijn er veel dingen verbeterd in PackageKit, zo is de tool veel sneller geworden. Wanneer gebruikers echter liever de voorgaande tool gebruiken is dit ook mogelijk.

Fedora heeft ook gewerkt aan de snelheid van het ‘X’-systeem. Het X-systeem is in feite gewoon de grafische schil om de Linux-distributie heen. GNOME start zo veel sneller op en reageert sneller op commando’s. Mensen kunnen ook kiezen om KDE 4 te gebruiken. Deze nieuwste versie van KDE is standaard meegeleverd met Fedora op de dvd, wanneer men liever KDE 3 heeft zal deze handmatig geinstalleerd moeten worden.

Fedora is een project dat volledig gesponsord wordt door Red Hat. Het project bevat voornamelijk dingen die Red Hat overweegt in te bouwen in zijn Enterprise Linux-systeem, maar waarvan de stabiliteit nog bewezen moet worden. Aan de hand van wat er in Fedora verschijnt, kan men verwachtingen stellen over wat de nieuwe Red Hat Enterprise Linux te bieden zal hebben.

De Linux-distributie wil zich onderscheiden van de rest door de eenvoud van dingen. Anderzijds is de grote community achter de distributie ook van groot belang, deze krijgen dan ook veel inspraak in dingen.

Fedora 9 draagt de codenaam ‘Sulphur’ en valt hier te downloaden. Op Techzine is al een review verschenen van deze distributie. Die is hier te vinden.