Abonneer je gratis op Techzine!

Softwaregigant Microsoft heeft besloten om de populaire, open source JavaScript-bibliotheek jQuery te bundelen met de volgende versie van Microsoft’s ontwikkelomgeving Visual Studio. JQuery is een bibliotheek die veel wordt toegepast bij webapplicaties.

JQuery biedt een uitgebreide ondersteuning voor het selecteren en bewerken van elementen in de HTML van een webpagina. De bibliotheek heeft zelfs enkele ingebouwde animatie-functies waarmee mooie en toch simpele mogelijkheden binnen handbereik komen.

Volgens Microsoft zijn dit functies die al door veel mensen zijn aangevraagd voor Microsofts ASP.NET AJAX-platform, een platform waarop webapplicaties gemaakt kunnen worden. "Toen het team echter begon met het maken van deze functies kwamen ze er al snel achter dat de ondersteuning van deze scenario’s al perfect is in jQuery. Tevens is er al een enorm ecosysteem en community rondom jQuery", aldus Microsoft-ontwikkelaar Scott Guthrie. Dit heeft Microsoft doen besluiten om jQuery toe te voegen aan Visual Studio.

Microsoft zegt tevens dat ze jQuery zullen toevoegen zonder enige vorm van veranderingen vanaf de originele branch en dat ze geen fork zullen beginnen. De versie van jQuery die bij Visual Studio gebundeld zal worden blijft ook onder de originele open source MIT-licentie vallen.

Visual Studio krijgt ook jQuery-helpteksten en quicktips. Deze uitbreiding voor Visual Studio komt over een paar weken beschikbaar als download voor Visual Studio 2008 SP1 en de gratis Visual Web Developer 2008 Express SP1. Microsoft zal ook ondersteuning gaan bieden voor jQuery als onderdeel van de Microsoft Product Support.

Volgens Microsoft zullen toekomstige functies in de ASP.NET AJAX Control Toolkit en de nieuwe AJAX server-side helper methodes voor ASP.NET MVC gebruik gaan maken van jQuery. Nieuwe functies die toegevoegd worden aan ASP.NET AJAX zullen ook ontwikkeld worden om goed samen te werken met jQuery. Microsoft zal ook bijdragen aan het jQuery opensource-project door tests, bug fixes en patches. De patches zullen allemaal door het standaard patch-review proces van jQuery gaan.