Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical, het bedrijf achter de beroemde Linuxdistributie Ubuntu, gaat met ARM samenwerken om Ubuntu te optimaliseren voor apparaten met energiezuinige processoren.

ARM staat vooral bekend om de ontwikkeling van de ARMv7-processorarchitectuur, die gebruikt wordt in netbooks, navigatiecomputers en andere mobiele apparatuur. Met de samenwerking hoopt Canonical de Desktopeditie van Ubuntu zodanig te optimaliseren in combinatie met ARM, dat ze hiermee beter kan inspelen op de snelle groei in de mobiele computermarkt.

"Dit is een natuurlijke ontwikkeling voor Ubuntu, gedreven door de vraag van fabrikanten om een op ARM-technologie gebaseerde versie," aldus Jane Silber, COO van Canonical. "Door in de gemeenschap te stappen van vrije softwareontwikkelaars die werken aan het ARM-platform, biedt het de zekerheid dat er een volledig functioneel, geoptimaliseerde Ubuntu-distributie beschikbaar is voor het ARM ecosysteem, dat in een bredere keuze voorziet voor consumenten, die naar het beste besturingssysteem zoeken voor hun digitale levenstijl."

Deze versie van het Ubuntu Desktop-besturingssysteem zal zich richten op de ARMv7-architectuur, met daarbij behorend de ARM Cortex-A8- en de Cortex-A9-processoren. De distributie zal officieel beschikbaar zijn vanaf april 2009.