Abonneer je gratis op Techzine!

Sony heeft met de PlayStation 3 wederom verloren van Microsoft en Nintendo als het gaat om de verkoop rond de feestdagen.

Het leek goed te gaan met Sony en de PS3. Ten opzichte van vorig jaar gingen er zestig procent meer consoles over de toonbank. Als ze deze stijging door wisten te zetten kon het de nummer twee positie van Microsoft overnemen als het gaat om het aantal verkochte spelcomputers. Tijdens de feestdagen verliest de PS3 echter populariteit.

Ten opzichte van vorig jaar in december daalde de verkoop van de PS3 met maar liefst 19 procent. De concurrenten zagen het aantal consoles die over de toonbank gingen echter stijgen. Zo steeg de verkoop van de Nintendo Wii met honderd procent, terwijl Microsoft de verkoop van de Xbox360 met acht procent zag stijgen.

Door deze daling komt Sony weer op een grote achterstand met de concurrenten. Sinds de release tot eind september heeft Sony zo’n zeventien miljoen PS3’s verkocht. De concurrenten daarentegen deden het veel beter. Tot eind september zijn er zo’n 22 miljoen Xbox360’s over de toonbank gegaan. Nintendo deed het nog veel beter en verkocht zo’n 35 miljoen Wii’s.

De oorzaak van deze achterstand zijn de prijsverschillen tussen de verschillende consoles. De PS3 blijft de duurste, die kost in Amerika namelijk 399 dollar. Voor de Nintendo Wii hoeft in Amerika maar 249 dollar neergelegd te worden. De Xbox360 blijft het goedkoopst met de actieprijs van slechts 199 dollar. De PS3 bevat, in tegenstelling tot de spelcomputers van de concurrenten, een Blu-ray-speler en een ingebouwde schijf. Uit de cijfers blijkt echter dat de prioriteiten bij de consument toch ligt bij het speel plezier en niet bij de extra’s die de console bevat.

Analisten denken dat het goedkoper maken van de PS3 de enige optie voor Sony is om uit het dal te klimmen. Dit is echter zo goed als onmogelijk omdat Sony nu al per verkochte PS3 geld verliest. Volgens iSuppli kost het 448 dollar en 74 dollarcent om een PS3 te maken. Dit is al minder dan het in eerste instantie heeft gekost, maar er wordt nog steeds verlies gemaakt.