Niels van den Berge, europarlementarier bij GroenLinks, heeft aangegeven dat hij van mening is dat het downloaden van muziek, voor eigen gebruik, gewoon legaal zou moeten zijn. Artiesten moeten dan geholpen worden op andere manieren – anders dan de cd-verkoop dus – hun geld te verdienen.

Niels van den Berge doet deze uitspraak omdat hij, samen met de partij, van mening is dat een verbod niet te handhaven is. "De helft van de internetgebruikers zou dan crimineel zijn." Hij vindt dat Europa de discussie met elkaar aan moet gaan over deze kwestie en vervolgens met een antwoord moet komen, verbieden is geen optie.

In Europa zijn momenteel grote verschillen in de opvattingen hierover. In Nederland is het bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk of dit nu strafbaar is of niet, in Frankrijk hebben ze inmiddels vergaande wetten ingevoerd. Zodra men daar illegaal download en twee waarschuwingen negeert, wordt men afgesneden van het internet. "Ik wil dat Europa de lobby van de grote mediaconcerns weerstaat en de vrijheid op het internet garandeert", zegt Van den Berge.

Lees meer