Abonneer je gratis op Techzine!

De populariteit van kranten neemt nog steeds af ten koste van het internet, maar als het aan Google ligt leest iedereen het nieuws op internet voortaan als een krant. Het bedrijf heeft daarvoor Google Fast Flip ontwikkeld, een online dienst die de gebruiker snel door verschillende nieuwsbronnen laat bladeren.

Volgens Google is een van de problemen van het hedendaags browsen dat het nogal traag kan zijn. Het inladen van ee internetpagina met veel toeters en bellen kost volgens de zoekgigant soms wel tien seconden. Het bladeren door nieuws zou net zo snel moeten gaan als het bladeren door een krant, zodat je snel het juiste nieuws voor je neus hebt.

Daarom heeft Google een nieuwe dienst gelanceerd, genaamd Fast Flip. Voor deze dienst werkt Google samen met ruim 35 uitgevers, waaronder New York Times, the Atlantic, the Washington Post, Salon, Fast Company, ProPublica en Newsweek. Het idee achter de dienst is verder vrij eenvoudig. Google maakt van alle nieuwsartikelen van de deelnemende bronnen een screenshot en plaatst die in de database van Fast Flip. Vervolgens kun je snel door deze screenshots bladeren, gesorteerd op recentheid, populariteit, headlines, aanbeveling, categorie, onderwerp of bron.


Fast Flip kijkt verder naar welke bronnen en onderwerpen je vaak bezoekt en of je een voorkeur hebt voor een bepaalde journalist. Het aanbod wordt hier vervolgens op aangepast. Bezoekers kunnen nieuwsberichten ook met elkaar delen en aanbevelen.

Overigens is in de meeste gevallen niet het hele artikel te lezen op Fast Flip. Elk screenshot heeft een hoogte van ongeveer 890 pixels en daardoor valt er vaak een deel van het artikel weg. Door op het screenshot te klikken ga je alsnog naar het originele artikel, maar als dat een website is met toeters en bellen moet je alsnog tien seconden wachten.

Voor de deelnemende uitgevers is Fast Flip in ieder geval een nieuwe mogelijkheid om geld te verdienen, want Google deelt de inkomsten van advertenties op Fast Flip met de uitgevers. Google Fast Flip wordt momenteel door Google getest in zijn Google Labs-sectie en is te bereiken op fastflip.googlelabs.com. Er is ook een mobiele variant van Fast Flip voor Android-telefoons en de iPhone, die versie is te bereiken via hetzelfde internetadres.