Abonneer je gratis op Techzine!

Nadat eerder al de Windows- en Linux-versies van Googles Chrome-browser ondersteuning voor extensies en bookmark sync kregen, is deze ondersteuning deze week ook toegevoegd aan de Mac-versie van de browser.


Ongeveer een maand geleden introduceerde Google vol trots de eerste officiële bètaversie van Chrome voor de Mac. Ook kwamen er nieuwe versies voor Windows en Linux beschikbaar, beiden met ingebouwde ondersteuning voor extensies en bookmark sync. De Mac-versie ontbeerde deze functies echter, tot grote teleurstelling van veel Mac-gebruikers.

Afgelopen woensdag stelde Google echter de eerste dev-build (4.0.288.1) van het nieuwe jaar beschikbaar met een verrassing voor Mac-gebruikers: geactiveerde ondersteuning voor extensies en bookmark sync. Om de functies te kunnen gebruiken dient men echter wel in het bezit te zijn van de laatste Developer Preview van Chrome, de officiële bèta wordt pas later geüpdatet.

Extensies voor de Chrome-browser zijn kleine programmaatjes die een specifieke functionaliteit aan de browser toevoegen. De extensies van Chrome zijn, in tegenstelling tot die van Firefox, volledig webbased en kunnen ook bijgewerkt worden zonder dat daarvoor de browser opnieuw gestart hoeft te worden.

Naast ondersteuning voor extensies en bookmark sync bevat de laatste dev-build van Chrome voor de Mac ook de nodige verbeteringen en zelfs nog een andere nieuwe functie: ‘pin tab’. Deze nieuwe optie in het contextmenu van een tabblad zorgt ervoor dat een tab aan de tabbladenbalk vastgezet kan worden. Het favicon van de betreffende tab wordt dan weergegeven zonder tekst, zoals hieronder te zien is.


Omdat het in dit geval om dev-builds gaat, hebben deze mogelijk niet de stabiliteit waar Google bij een officiële bèta naar streeft. Het gebruik ervan is dan ook op eigen risico, er kunnen zich problemen voordoen.