Abonneer je gratis op Techzine!

Gisterenavond is er een Russische Proton-raket gelanceerd met de eerste Europese internetsatelliet. Dit gebeurde vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. Het gaat om een Ka-Sat-satelliet een enorm krachtige satelliet welke in staat is om enorm veel data te verwerken en door te geven.

Het doel van deze satelliet is om internet te bieden in gebieden waar dit tot op heden nog niet mogelijk was, het gaat dus veelal om de buitengebieden in Europa. De satelliet is namelijk in staat om tussen Noord-Afrika en de Scandinavische landen internet aan te bieden op een snelheid van ongeveer 10 Mbit per seconde. De bewoners van de zogenaamde buiten gebieden moeten nog wel even geduld hebben want het duurt nog ongeveer 4 maanden voordat de satelliet volledig operationeel is.

Zoals gezegd gaat het om een enorm krachtige satelliet, welke gelijk is aan ongeveer 40 tv-satellieten te samen. "Het is een van de ingewikkeldste en grootste satellieten die we ooit gebouwd hebben", aldus Astrium, de bouwer van de satelliet. De satelliet is zo’n 6 meter hoog en heeft een spanwijdte van ruim 40 meter, dit komt voornamelijk door alle zonnepanelen die zijn aangebracht om het apparaat van stroom te voorzien. Kosten van dit stukje techniek is 350 miljoen euro.