2min

De Britse overheid heeft plannen om het monitoren van e-mails en social media in de toekomst mogelijk te maken. Met de beoogde wetgeving moeten politie en andere veiligheidsdiensten kunnen nagaan met welke personen en wanneer een verdachte contact heeft gezocht. Het is echter niet de bedoeling dat zij de inhoud van de berichten als bewijsmateriaal gebruiken.

In 2009 diende Labour al een wetsvoorstel in om een centrale databank in het leven te roepen. Daarin zouden alle telefoongesprekken, sms’jes, e-mails en het internetverkeer van alle Britten terug te vinden zijn. Dit plan stuitte op een hoop ongenoegen over privacykwesties, de uitvoerbaarheid en het toezicht. Daarom liet de partij het plan al snel varen.

Desondanks heeft het Britse parlement het voornemen om opnieuw een vergelijkbaar wetsvoorstel in te dienen. "Het is van groot belang dat de politie en andere veiligheidsdiensten onder bepaalde omstandigheden communicatiegegevens kunnen opvragen om ernstige misdrijven en terrorisme te onderzoeken. Het is de hoogste tijd dat we maatregelen nemen om de beschikbaarheid van communicatiegegevens te continueren als de technologische mogelijkheden veranderen", zo laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

De woordvoerder benadrukt dat het niet de bedoeling is dat veiligheidsdiensten de inhoud van de communicatieberichten lezen. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken om vast te leggen wanneer en met wie een verdachte contact heeft gezocht.

Internetbedrijven, providers en burgerrechtenorganisaties hebben hun ongenoegen al uitgesproken over het voornemen. Ook sommige parlementariërs hebben fel uitgehaald naar het plan. "Het richt zich niet op criminelen of terroristen, maar iedereen", aldus één van de Kamerleden.

Het Europees Parlement besloot vorig jaar september om de export van afluisterapparatuur naar dictatoriale regimes aan banden te leggen. Dergelijke technologie mag niet als wapen tegen de eigen bevolking gebruikt worden, aldus de Europarlementariërs.