1 min

Tags in dit artikel

, ,

De prijzen van SSD’s zijn dit jaar met maar liefst 50 procent gezakt, met als gevolg dat ze onder de 1 dollar per GB zijn gedoken.

Dit meldt Tech Report die de gegevens heeft geanalyseerd. Uit de analyse blijkt dat Crucial, Corsair en Samsung allemaal ongeveer evenveel de prijzen hebben doen dalen. In veel gevallen zijn de SSD’s de helft goedkoper geworden sinds hun lancering. Het goedkoopste werden de SSD’s met een capaciteit van 240 en 256 GB. De 120 en 128 GB SSD’s daalden iets minder hard, maar deze zijn nu te koop voor ongeveer 100 – 110 euro, wat betekent dat het goede alternatieven zijn geworden voor de traditionele harde schijf.

Alleen bij Intel valt de prijsdaling wat tegen. Deze SSD’s blijven lange tijd hetzelfde prijsniveau aanhouden. Mogelijk heeft dit met de controller te maken: Intel heeft als enige een eigen 10 bit channelcontroller, terwijl de meeste SSD-fabrikanten gebruik maken van Sandforce- of Marvell-controller met channels van 4 of 8 bits.

Opvallend is ten slotte dat de SSD’s met minder opslag per gigabyte duurder zijn dan de overige SSD’s. Sommige 60 GB-schijven kosten nog 80 euro, terwijl voor een paar tientjes meer die opslag kan worden verdubbeld.