2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vroeger sprak men over de harde schijf en de opslagcapaciteit van een pc of server. De wens naar opslagcapaciteit is niet verdwenen, maar de harde schijf heeft zijn beste tijd gehad. Vandaag de dag gebruiken vrijwel alle systemen SSD’s voor hun opslagcapaciteit. In pc’s zijn SSD’s inmiddels al jaren de standaard, in serverparken zijn SSD’s de laatste jaren ook steeds dominanter geworden.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of andere dienst.

SSD’s bestaan inmiddels alweer ruim 10 jaar. Inmiddels bestaan ze ook in allerlei verschillende form factors. Het begon met 2,5 inch behuizingen met daarin een hoeveelheid flash-chips met een SATA-poort. Die poort bleek al snel te traag. Daardoor stapte men over op PCI express kaarten en de M.2-strip. 

Voor servers is de EDSFF variant in opkomst, die bestaat uit een hele lange behuizing met flink wat flashgeheugen die hot-swappable is. 

Al deze ontwikkelingen en het alsmaar goedkoper wordende flashgeheugen maakt de HDD steeds minder interessant of levensvatbaar. Sommige leveranciers hebben het einde van de HDD al uitgeroepen. Andere verwachten dat HDD’s de komende jaren het loodje leggen. De vraag is hoelang partijen als WD en Seagate nog harde schijven kunnen produceren met enige winstmarge. Het omslagpunt waarbij flash structureel goedkoper is dan een HDD komt steeds dichterbij. Als je de snelheidswinst meeneemt is dat voor sommige workloads al simpelweg het geval. 

In deze aflevering gaan we dieper in op de toekomst van SSD’s en HDD’s. 

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de enterprise IT podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.