Abonneer je gratis op Techzine!

Sommige functies van Ubuntu 13.04 zullen niet in het openbaar ontwikkeld worden. In plaats daarvan zullen ze in het geheim door Canonical en een select aantal Ubuntu-ontwikkelaars gemaakt worden.

Mark Shuttleworth noemt deze nieuwe, geheime functies "sexy 13.04-verrassingen". Hij wees erop dat de algemene aanpak van de Ubuntu-ontwikkeling niet verandert.

Na het aankondigen van de codenaam van Ubuntu 13.04, die overigens Raring Ringtail wordt, schreef Shuttleworth een andere blogpost over een speciale, kleine ‘testcommunity’ die aan functies werkt die een hoge ‘tada’-waarde hebben en niet langer openbaar ontwikkeld of bekendgemaakt zullen worden, totdat ze klaar zijn om formeel onthuld te worden.

Ontwikkelaars en anderen die reeds hun strepen hebben verdiend binnen de Ubuntu-gemeenschap worden uitgenodigd om mee te doen aan die kleine testcommunity.

De gebieden waarop in het geheim functies voor Ubuntu zullen worden ontwikkeld, zijn onder meer webby (JavaScript, HTML en CSS), artistiek, wetenschappelijk (framerates bijvoorbeeld), privacy en analytisch.

De zet veroorzaakte nogal wat kritiek. In een extra blogpost laat Shuttleworth weten dat hij vindt dat Ubuntu door deze geheime projecten niet minder open wordt. "Ubuntu is sinds lange tijd de standaard voor transparantie, toen we iedereen met passie en kwaliteiten in staat stelden om te comitten en te uploaden. Dit in tegenstelling tot Fedora’s beleid waar je een Red Hat-medewerker moest zijn om te mogen meedoen. We zetten die traditie voort met een Community Council die niet vereist dat iemand werkzaam is bij Canonical, in tegenstelling tot onze concurrentie", zo laat hij weten.

Deze week kwam Ubuntu 12.10 uit. Belangrijkste vernieuwing daarin waren Unity-verbeteringen. Zo kan Unity nu voorbeelden weergeven van veelgebruikte bestanden en is het mogelijk om websites in de desktop te integreren.