Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) lijkt de BlackBerry-encryptie gekraakt te hebben, het NFI is in staat om versleutelde e-mails op BlackBerry toestellen te ontcijferen. Dit blijkt uit een rapport van het NFI zelf, informatie van de NFI zou al gebruikt zijn om een drugshandelaar te berechten.

Uit het rapport van het NFI blijkt dat het in staat is om e-mails van een BlackBerry 9720 te ontcijferen. Op een toestel zouden 325 e-mails zijn aangetroffen waarvan er 279 door het NFI konden worden ontcijferd. Het NFI heeft een methode ontwikkeld die ook gebruikt zou kunnen worden op andere BlackBerry-toestellen om e-mails te ontcijferen.

De methode zou inmiddels al geruime tijd toegepast worden en zou al hebben gezorgd voor meerdere veroordelingen. Het is onduidelijk of BlackBerry op de hoogte is van de kennis van het NFI en of het actie gaat ondernemen om dit te voorkomen.

Een rechtbank in Brabant zou de gegevens van een BlackBerry-toestel waarvan de e-mails via de methode van het NFI zijn ontcijferd al hebben gebruikt. Op basis van de informatie zouden ook al mensen zijn veroordeeld waaronder een drugshandelaar. Dit betekent dat de rechtbank de methode van het NFI heeft getoetst en geen redenen heeft tot twijfel over de inhoud van de e-mails.