Startup maakt draadloos laden op 5 meter afstand mogelijk

Abonneer je gratis op Techzine!

XE, een startup uit Oekraïne claimt een technologie te hebben ontwikkeld, waarbij het mogelijk is om mobiele apparaten op een maximale afstand van 5 meter op te laden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een antenne die in staat is om radiosignalen om te zetten tot elektriciteit.

Op dit moment is het draadloos opladen van apparaten nog lang niet ideaal: je hoeft dan wel geen kabel aan je smartphone of tablet te koppelen, maar je moet ze wel per se op een apparaat leggen om de accu op te kunnen laden, omdat de afstand tussen het laadstation en het mobiele apparaat niet te groot mag zijn.

Met de techniek van een startup kan hier een nieuwe stap in worden gezet. Met behulp van een speciale antenne zou het volgens XE mogelijk zijn om apparaten op een maximale afstand van 5 meter op te laden. XE geeft aan dat de technologie volgens hetzelfde principe als een kristalradio werkt. Zo’n radio kan zonder elektriciteit van een externe bron radiosignalen ontvangen of uitzenden.

Het basisstation heeft een afmeting van 15 x 15 x 40 centimeter. De technologie van XE kan bij bestaande mobiele apparaten worden gebruikt door middel van een hoesje. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw prototype dat eind januari gepresenteerd moet worden tijdens een beurs in Dublin.

XE werkt sinds 2014 aan de technologie. De reguliere output is 2,5 Watt, het maximum is 5 Watt. Dit is volgens het bedrijf veilig voor mensen en dieren. Met een basisstation kunnen maximaal vier apparaten tegelijkertijd worden opgeladen. XE is van plan om licenties voor de technologie aan te bieden, zodat derde partijen ook geschikte hoesjes kunnen produceren.