2min

Verbeteringen (2)

Game Center


Game Center is opnieuw een bekende uit iOS. Met dit netwerk is het mogelijk om highscores van games te vergelijken, of een vriend uit te dagen om een spel te spelen. Het wordt eveneens mogelijk om games te spelen tegen een iPhone of iPad, maar ik kan me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen dat dat lang leuk blijft voor de Mac-gebruikers, de touchscreen-gebruikers zullen waarschijnlijk een voordeel hebben.

Helaas zijn er vooralsnog vrijwel geen Game Center-games beschikbaar, dus de mogelijkheid om het netwerk te testen is er nog niet.


Calendar


Niet alleen iChat heeft een naamswijziging ondergaan, ook iCal moest eraan geloven en zal nu door het leven gaan als Calendar, of Agenda in het Nederlands. Er is aan het programma zelf niet veel veranderd.

Launchpad


In mijn review van Lion was ik niet direct omver geblazen door het effect van Launchpad. In de tussentijd heb ik desalniettemin toch geleerd om er mee te werken en dat doe ik nu met groot plezier. Apple heeft echter toch een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd aan Launchpad, wat het gebruik eenvoudiger zal maken.

Het belangrijkste nieuwe element is de toevoeging van een zoekveld, waarmee makkelijk door de applicaties gezocht kan worden, mocht je niet direct op de gezochte app stuiten. Dat maakt Launchpad een stuk eenvoudiger in gebruik, al kan je natuurlijk ook gewoon Spotlight (de zoekfunctie van Mac OS X) raadplegen, al worden dan ook andere bestanden meegenomen in de zoekopdracht, waardoor het zoekveld van Launchpad accurater blijkt.


‘Opslaan als’ is terug, soort van..


Met OS X Lion verdween de optie om een bestand onder een andere naam op te slaan. Gelukkig is deze mogelijkheid nu weer terug, al moet je wel weten wat je doet. Als je met de ALT-knop ingedrukt op Archief drukt, verschijnt de mogelijkheid op magische wijze in het opgevraagde menu. Voor powerusers is dit ongetwijfeld een welkome herintrede.

Ook wanneer je een duplicaat van een bestand maakt, een manier die door velen gebruikt werd om een bestand onder een andere naam op te slaan, moet je direct een nieuwe naam opgeven, wat eveneens een verbetering genoemd mag worden.