3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Vormgeving, bouwkwaliteit en persoonlijke ervaring

Vormgeving


Het toetsenbord is volledig in het zwart vormgegeven, met uitzondering van de toetsen die in het blauw verlicht zijn, wat niet voor alle toetsen geldt. Het toetsenbord is 24,7 cm diep en meet in de breedte zo’n 50,9 cm. In de rechterbovenhoek en onderaan het toetsenbord prijkt het logo van Roccat. Recht onder de toetsen is de productnaam van het toetsenbord verwerkt.


Bovenaan de Isku vinden we allereerst een vijftal LED’s die aangeven welk profiel op dit moment gebruikt wordt. Het profiel is te configureren in de software. Naast deze knop bevindt zich de Record-knop, waarmee tijdens het spelen van games macro’s opgenomen kunnen worden die dan eveneens direct bruikbaar zijn. Verder vinden we hier nog een achttal basistoetsen voor Media- en Officegebruik, die eventueel middels de software ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.


Aan de linkerkant bevinden zich vijf toetsen voor het gebruik van basismacro’s die rechtstreeks benaderd kunnen worden. De overige 20 macro’s bevinden zich rondom de W-, A-, S- en D-toetsen. Daarnaast zijn onder de spatietoets een drietal macro-toetsen geplaatst die eveneens rechtstreeks benaderd kunnen worden en vanwege hun positie met name geschikt zijn voor aansturing met de duim.


Deze macro’s en de overige standaardtoetsen zijn in het blauw verlicht. Het voegt niet alleen iets toe aan de sfeer, maar kan ook zeer nuttig zijn in donkere ruimtes. De leesbaarheid in dergelijke situaties is niet altijd even goed wanneer er uit verschillende hoeken gekeken wordt. Dat is echter geen al te groot probleem bij een toetsenbord, want wanneer je in de gebruikelijke houding zit zijn de toetse prima verlicht en ook goed leesbaar.


Deze verlichting kan overigens naar wens aangepast worden wat betreft intensiteit. Met een specifieke knop, die zich naast de basistoetsen voor Media- en Officegebruik bevindt, kan de helderheid van de verlichting worden aangepast. Hiervoor zijn zes niveau’s beschikbaar. Eén niveau zorgt ervoor dat het licht uit is, terwijl de overige vijf niveau’s er in volgorde voor zullen zorgen dat de intensiteit van de verlichting toeneemt.


Bouwkwaliteit en persoonlijke ervaring m.b.t. het gebruik


De Isku is over het algemeen van een goede bouwkwaliteit. Er zijn geen onderdelen die minder kwalitatief aanvoelen en zowel het gevoel als gebruik in de praktijk hebben uitgewezen dat de Isku tegen een stootje kan.

Na verloop van tijd tref je echter wel gebruikssporen aan op de stukken plastic die glanzend van aard zijn. Bij normaal gebruik blijft het bij een aantal krasjes, die vanwege de zwarte basiskleur eigenlijk ook alleen maar zichtbaar zijn onder een bepaalde lichtinval. Bij dagelijks gebruik zal een gebruiker zich er vermoedelijk niet aan kunnen ergeren en daarnaast belemmert het niet in het gebruik van het toetsenbord.

De ervaring met betrekking tot het typen is een vrij subjectieve aangelegenheid, maar in verhouding tot andere toetsenborden binnen hetzelfde segment van de markt zijn er geen significante verschillen te noteren. In het algemeen kan gezegd worden dat typen op de Isku relatief eenvoudig is, maar niet wezenlijk anders dan op andere toetsenborden. Mogelijk moet er gewend worden aan de toetsen, aangezien deze een relatief glad oppervlak hebben die je het gevoel doen geven dat je over de toetsen glijdt.