Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Verbeterde apps (2)

Muziek


De Muziek-app heeft aanzienlijke wijzigingen ondergaan. Coverflow in de Muziek-app is niet langer aanwezig, in plaats daarvan zien we drie rijen met alle albumcovers. Als je op een albumcover drukt, wordt het scherm in tweeën gesplitst met links de cover zelf en rechts alle nummers op het album. Vervolgens tik je op een nummer om te beginnen met afspelen.

De andere grote wijziging is de toevoeging van iTunes Radio, maar op het moment van schrijven is die dienst nog niet in Nederland (of in ieder geval met een Belgische of Nederlandse Apple ID) beschikbaar en dus heb ik die dienst niet uitgebreid behandelen. Het is namelijk ook nog onduidelijk wanneer we de beschikking krijgen over deze nieuwigheid. iTunes Radio biedt radiostations aan met verschillende genres, à la Pandora, en zal gratis met reclame beschikbaar komen voor alle iPhone- en iPad-gebruikers. Als je een abonnement hebt voor iTunes Match dan mag je het zonder reclame doen.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch
Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Agenda


De Agenda-app is een van de apps waar de nieuwe ontwerpstijl van iOS 7 erg goed naar voren komt en waar deze app ook erg veel baat bij heeft, hoewel waarschijnlijk niet iedereen het zal kunnen waarderen. In de app zijn dagen in de maandweergave niet langer knoppen, maar gewoon tekst. De huidige dag wordt aangegeven met een rode punt achter het getal, en dat is het. De header van de app is grijs en de rest is wit. Het is allemaal erg opgeruimd.

In de dagweergave wordt nu bovenaan het scherm overige data van de week weergegeven, wat handig is. Weg is wel de lijstweergave, waarbij je simpelweg al je afspraken als lijst in kon zien.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch


Safari


Safari liep in iOS 6 hopeloos achter. In versie 7 komt de webbrowser eindelijk weer goed terug met een aantal nieuwe functies. Als eerste is er iCloud Keychain. Deze functie kan wachtwoorden tussen computer en smartphone synchroniseren, zodat je voortaan geen wachtwoorden meer hoeft in te vullen via het touchtoetsenbord. Zoals vermeld is het wel nog even wachten op deze functie.

Het uiterlijk van tabbladen in Safari is vernieuwd. Werden deze in versie 6 nog naast elkaar weergegeven, nu hebben ze een fancy grafisch effect waarbij ze onder elkaar onder een hoek worden weergegeven. Er kunnen nu oneindig veel tabbladen geopend worden. Daarnaast is in de tabbladweergave de optie toegevoegd om de privémodus van Safari te openen, zodat je nog eenvoudiger porno op je mobiel kunt kijken. Of dat positief is of niet, laat ik maar in het midden.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Safari is over het algemeen ook een stuk sneller en bovenin is er niet meer apart van elkaar een vak voor de invoer van webadressen en zoekopdrachten: deze zijn samengevoegd. Handig is ook dat bij het intypen van een adres nu niet zoveel ruimte als in iOS 6 wordt verspild, omdat in het gat tussen de adresbalk en het toetsenbord je nu je bladwijzers vindt.

In de standaardbrowser van iOS is de optie toegevoegd om niet gevolgd te worden op het web door adverteerders en zijn bij de mappen iconen toegevoegd voor artikelen die je wilt lezen in de Reading Mode en een icoon voor links die met je gedeeld zijn. Safari haalt die links uit je Twitter- en LinkedIn-feed. Dat is een hele praktische functie als je even niks te doen hebt.

Foto’s


Nieuw in de Foto’s-app van iOS 7 is de functie Photos Collection. De app gaat foto’s automatisch ‘slim’ indelen. Alle foto’s worden ingedeeld op jaar en in elk jaar zijn collecties te vinden, waarbij je dan moet denken aan foto’s van een reis, bijvoorbeeld. Een collectie wordt weer opgedeeld in momenten, wat dus foto’s van bijvoorbeeld een specifieke dag of bezoek tijdens die reis kunnen zijn. Het is een leuke functie, waar ik geen problemen mee had.

De Fotostream is verbeterd: ook anderen kunnen nu foto’s toevoegen aan de stream. Dat vonden wij in iOS 6 nog een gemis.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch


Game Center


Game Center is een app die een grote make-over heeft gehad. De oude versie van deze app probeerde een echt speelbord na te bootsen, maar dat is nu weg en wat we wel krijgen is een opgeruimde, modern ogende app.

Op het beginscherm bevinden zich een aantal bubbels, zoals het aantal games waarover je beschikt, het aantal vrienden dat je hebt en informatie over beurten, uitdagingen en verzoeken. De bubbels werken als gewone knoppen. Daarnaast is het mogelijk om statusupdates in de app te plaatsen.

Hoewel de bubbels er mooi uitzien, is het geheel wel dubbel. Onderaan de app bevinden zich namelijk tabbladen voor dezelfde onderdelen van de app. Het tabblad Beurten is overigens nieuw. Het is met dit tabblad mogelijk om van alle games bij te houden of je aan de beurt bent, zoals bijvoorbeeld bij Words with Friends. Veel apps melden dit zelf natuurlijk al, maar het kan handig zijn om gecentraliseerd te kunnen zien of je aan de beurt bent, omdat veel gebruikers omkomen in de notificaties en zo dus dat niet missen.

Instellingen


De app Instellingen heeft een reeks nieuwe pictogrammen gekregen. Deze passen beter bij het uiterlijk van iOS 7. Daarnaast zijn er enkele wijzigingen gemaakt. Zo is het mogelijk het controlecentrum en notificatiecentrum wel of niet op het vergrendelscherm weer te geven.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch