4min

WiFi(-inzicht), Data-inzicht, Opslaginzicht en Bat

Hoewel het nieuwe instellingenmenu niet om over naar huis te schrijven is met een lijst van in totaal 48 opties, zitten er een aantal nieuwe functies in die het beheer van WiFi-netwerken, het mobiele dataverkeer, opslagcapaciteit en de accuduur verbeteren. Windows Phone heeft een hele hoop informatie beter beschikbaar gemaakt.

WiFi(-Inzicht)


Om maar te beginnen met het beheer van WiFi-netwerken, het zoeken naar je eigen WiFi-netwerk en het verbinden hiermee is eigenlijk precies hetzelfde gebleven. Nieuw bij de WiFi-instellingen is de optie WiFi-inzicht, deze nieuwe functionaliteit biedt de mogelijkheid om automatisch met openbare netwerken te verbinden. Microsoft houdt een database bij van open WiFi-netwerken waarmee je vervolgens automatisch kan verbinden. Het is zelfs mogelijk om in te stellen welke naam, mailadres en telefoonnummer moeten worden ingevuld indien het openbare netwerk informatie vraagt voordat de verbinding wordt vrijgegeven. De functie WiFi-inzicht gaat ook automatisch akkoord met de voorwaarden die openbare WiFi-netwerken stellen.


Vanuit een privacy-oogpunt is deze functionaliteit niet zo heel wenselijk, maar het is wel ontzettend gemakkelijk als je op een vliegveld komt en je hoeft niet te gaan zoeken naar een openbaar WiFi-netwerk en je gegevens in te vullen omdat het toestel dit al voor je heeft gedaan. Uiteraard kan je ervoor kiezen om valse gegevens automatisch te laten invullen, op die manier word je vervolgens niet overgoten door mails vanuit al die openbare netwerken. Wel blijven openbare WiFi-netwerken natuurlijk onveilig, omdat er mensen op kunnen zitten met minder goede bedoelingen en proberen je verkeer te onderscheppen om zo aan gebruikersnamen en wachtwoorden te komen.

Een andere mogelijkheid van WiFi-inzicht is om je thuisnetwerk te delen met je vrienden, al je vrienden met een Windows Phone 8.1-toestel zullen dan automatisch kunnen verbinden met jouw thuisnetwerk als ze bij je over de vloer komen. Deze personen krijgen het wachtwoord van je WiFi-netwerk echter nooit te zien. Onder de instellingen kan je aangeven of je je thuisnetwerk wilt delen met je Outlook-contacten, Skype-contacten of zelfs je Facebook-vrienden.

Data Sense wordt Data-inzicht


Met de komst van Windows Phone 8.1 is de applicatie Data Sense overbodig geworden, de functies van deze applicatie zitten nu in het instellingenmenu verwerkt onder de naam Data-inzicht. Hierin kan een datalimiet worden ingesteld waarbij kan worden aangegeven of dit maandelijks terugkerend is en zo ja, op welke dag het abonnement opnieuw ingaat.

Wat voorheen nog niet mogelijk was, is het beperken van Achtergrondgegevens. Hierbij wordt het voor apps onmogelijk om op de achtergrond taken uit te voeren waarbij een verbinding gemaakt moet worden met het internet via een mobiele verbinding. Dit is altijd uit te schakelen, of juist alleen bij roaming. Hierdoor kan je, als je beschikt over een zeer kleine databundel je verbruik goed beheren en in de gaten houden.


Ook kan je nog internetbesparing inschakelen voor Internet Explorer, hierbij wordt het internetverkeer via servers van Microsoft geleid met een veel hogere compressie. De enige meerwaarde die de app Data Sense wel biedt is dat het verbruik per applicatie laat zien, dat kan Data-inzicht niet.

Opslag wordt Opslaginzicht


Ook het beheer van de opslagcapaciteit van een toestel is aangepast en voorzien van enkele nieuwe functies. In Windows Phone 8 kon je al uitlezen hoeveel opslagcapaciteit je hebt, hoeveel er in gebruik is en hoeveel ruimte elke categorie inneemt. Indien je toestel over een SD-kaart beschikt kon je voorheen aangeven dat nieuwe muziek, video’s en afbeeldingen voortaan op de SD-kaart moesten worden opgeslagen. Nu is het ook mogelijk om voortaan nieuwe apps en downloads op je SD-kaart weg te schrijven.


Daarnaast kan je uitgesplitst inzichtelijk krijgen hoeveel ruimte elke app inneemt op je toestel en kan je ervoor kiezen deze te verwijderen of te verplaatsen naar de SD-kaart. Dit kan je direct vanuit opslaginzicht doen, je hoeft hiervoor niet de Windows Store te openen. Het is niet mogelijk om apps die op de SD-kaart staan zo over te zetten op een ander toestel, Windows Phone verifieert of de apps op de SD-kaart door het toestel in kwestie zijn geïnstalleerd, anders worden ze verwijderd. Via je Microsoft Account kan je ze uiteraard wel opnieuw installeren op een nieuw toestel.

Batterijbesparing


Onder het kopje Batterij-inzichtbesparing is het ook het nodige inzicht toegevoegd, alleen is Microsoft vergeten de naamgeving aan te passen. Waar je voorheen alleen batterijbesparing kon inschakelen of aangeven wanneer dit automatisch ingeschakeld moest worden, kan je nu ook zien welke apps het meeste vragen van je batterij.


Mocht je toevallig een app of game installeren die stiekem wel heel veel van je accu vraagt, bijvoorbeeld via achtergrondtaken, dan kan je deze eenvoudig detecteren en waarschijnlijk vervangen door een energiezuinige concurrent.