3min

Introductie

De Nokia Lumia 930 is het Windows Phone-vlaggenschip van 2014, althans daar gaan we op dit moment vanuit. De Lumia 930 is het eerste Windows Phone-toestel wat door Microsoft zelf wordt uitgebracht en het verschil kan gaan maken. Nu de overname van Nokia door Microsoft rond is, gaan er ongetwijfeld veel dingen veranderen bij de smartphonefabrikant, de exacte plannen van Microsoft zijn nog niet helemaal duidelijk, maar dat het bedrijf een eigen visie en strategie heeft, dat staat vast. De strategie van de nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, is duidelijk: "cloud and mobile first". En in mobile speelt Nokia een hele grote rol en dat geldt ook zeker voor het nieuwe vlaggenschip, de Lumia 930.

Toekomst Nokia en Windows Phone


De toekomst voor het oude Nokia ligt nu in handen van Microsoft. Dat betekent dat er ook weer geld is voor bijvoorbeeld grotere marketingcampagnes, maar ook voor meer onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten. Microsoft begint echter eerst met het maken van schoon schip en heeft besloten om te gaan reorganiseren, daarbij gaan 18.000 banen verloren, waarvan 12.500 bij het oude Nokia. Dat is minder goed nieuws, maar als we kijken naar de feiten dan zien we dat Microsoft alle niet Lumia-smartphones aan het wegsnijden is. De focus komt dus volledig op Windows Phone en de Lumia’s te liggen. Al het andere wordt binnen anderhalf jaar afgebouwd en opgedoekt. Minder goed nieuws voor die producten, maar goed nieuws voor Windows Phone en de Lumia-reeks, want de focus en strategie is duidelijk: Microsoft zet 100 procent in op Windows Phone, zonder enige afleiding.

De Lumia 930


Dat brengt mij meteen terug bij het product in deze review, de Lumia 930, een van de belangrijke producten van Microsoft en ook nog eens het vlaggenschip voor dit jaar. Het toestel beschikt over een 5 inch-scherm met een Full HD-resolutie. Het touchscreen is daarmee een halve inch groter dan dat van zijn voorganger, de Lumia 925. Maar de schermresolutie is ook flink opgeschroefd, van 720 x 1280 pixels naar 1080 x 1920 pixels.

Aan de binnenkant vinden we high-end hardware, niet het allerbeste wat op dit moment verkrijgbaar is maar wel een chip die nipt onder de top zit, de Snapdragon 800. Die chip wordt aangevuld met 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Het toestel is verder voorzien van de laatste versie van Windows Phone, namelijk Windows Phone 8.1. Deze Windows Phone-versie kwamen we eerder ook al tegen in de Lumia 630 (review). Wat direct opvalt bij de Lumia 930 is dat het op papier een high-end toestel is voor een redelijk scherpe prijs. De adviesprijs van de Lumia 930 is namelijk 499 euro en inmiddels is de smartphone via onze prijsvergelijker voor ongeveer 485 euro te verkrijgen.


Als we kijken naar de concurrentie voor dit toestel, dan zien we flink wat toestellen.
Model Prijs (afgerond)
Nokia Lumia 925 (review) 280 euro
LG Google Nexus 5 (review) 345 euro
Huawei Ascend P7 (review) 350 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 475 euro
Nokia Lumia 930 485 euro
Sony Xperia Z2 (review) 500 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 535 euro
Apple iPhone 5S (review) 540 euro
LG G3 (review) 550 euro
HTC One (M8) (review) 555 euro

De Nokia Lumia 930 volgt de Lumia 925 op als vlaggenschip. Persoonlijk ben ik nooit echt weggeweest van de Lumia 925, ik vond het uiterlijk van deze smartphone gewoon niet mooi. Daar is menigmaal discussie over geweest op de Techzine-redactie, wat mijn mening werd niet door iedereen gedeeld. Goed nieuws, de Lumia 930 kan mij al een stuk meer bekoren, mogelijk alleen al vanwege het feit dat we een groene versie opgestuurd hebben gekregen.