4min

Kleinere zinvolle aanpassingen

Integratie sociale netwerken


Er zijn ook een groot aantal kleine, maar zeer zinvolle updates te vinden in Windows Phone 8.1. Een van deze zinvolle aanpassingen is dat de sociale netwerken meer vanuit hun eigen app gaan werken en Windows Phone niet meer probeert met een Hub die integratie te verzorgen. Voorheen kon je bijvoorbeeld niet een foto en een aantal vrienden waarmee je samen ergens naar toe was op Facebook plaatsen. Dit kon alleen als je dan beweerde dat de vrienden in de foto stonden. Dat is niet altijd even toepasselijk en zo zijn er wel meer opties in sociale netwerken die net even anders waren.


Hoewel de integratie van Facebook in Windows Phone eigenlijk minder groot is geworden, zijn de mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid juist enorm verbeterd. Je kan nog steeds een foto delen op Facebook vanuit de foto-app, maar dan wordt de Facebook-app opgestart en wordt automatisch de foto in het bericht ingevoegd. Je krijgt dan nog wel de mogelijkheid om er een bericht bij te typen, mensen te taggen en een locatie op te geven. Alle Facebook-opties bij het plaatsen van een bericht zijn nu beschikbaar.

Als je Facebook installeert op Windows Phone, dan vraagt de app bij de eerste keer opstarten of deze zichzelf mag integreren met Windows Phone, zoals hierboven beschreven. Het is altijd verstandig om dat toe staan. Je contacten in de Personen-app worden dan ook allemaal voorzien van een foto en additionele gegevens.

Ook de integratie met Twitter en LinkedIn werkt op deze manier.

Personen-app filteren


De Personen-app heeft enkele nieuwe filters gekregen waardoor je contactlijst nu niet oneindig lang wordt met honderden of zelfs duizenden contacten vanuit Facebook, LinkedIn en Twitter. Je kan nu aangeven dat alleen personen met een telefoonnummer worden getoond en uit welke bron ze wel of niet moeten worden getoond.

Zo zal je misschien je Twitter-volgers en Facebook-contacten niet allemaal in je Personen-app willen hebben, terwijl dat voor mensen vanuit LinkedIn misschien weer anders ligt.

Toetsenbord


Windows Phone 8.1 heeft ook een nieuw toetsenbord gekregen. Een toetsenbord dat zeker de moeite waard is om even te bespreken. Het is namelijk een swipe-toetsenbord. Je kan van letter naar letter vegen om woorden te maken. Het toetsenbord is ook zelflerend, dus als je vaak dezelfde woorden gebruikt dan gaat de virtuele ramplank dat op een gegeven moment herkennen.


Ook worden mensen uit je Personen-app automatisch toegevoegd aan je woordenboek, zodat zij worden herkend. Qua uiterlijk lijkt het toetsenbord verder niet echt veranderd. Ik vind het typen via swipe erg prettig werken.

Volume belsignaal gescheiden van apps en media


In Windows Phone had je voorheen één volume-instelling die gelijk was voor je belsignaal, meldingen, apps en media. Als je bij een spelletje het volume wegdraaide vanwege irritante achtergrondmuziek of een YouTube-video flink wat zachter zette, dan paste je ook direct het volume van je belsignaal aan. Ik heb dan ook menig gesprek gemist omdat ik het belsignaal per ongeluk had uitgezet. Dat is nu gelukkig opgelost, in Windows Phone 8.1 is het volume van het belsignaal en de meldingen gescheiden van het geluid dat apps en video’s maken.


Cortana


In Windows Phone 8.1 zit ook Cortana ingebakken, dit is de persoonlijke assistent van Microsoft. De tegenhanger van Google Now op Android en Siri op de iPhone. Alleen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de persoonlijke assistenten van Apple en Google, het werkt weer eens niet in België en Nederland. Cortana is voorlopig exclusief voor gebruikers uit de Verenigde Staten. Er zullen wel snel landen worden toegevoegd, maar de kans dat België en Nederland daar tussen zitten lijkt nihil te zijn.

Technisch is het zeer moeilijk om een persoonlijke assistent te ontwikkelen die snapt wat je zegt. Daardoor worden dit soort diensten als eerste uitgerold in veelgesproken talen zoals Engels, Spaans en Chinees. Daarna komen de andere talen pas aan de beurt. Ook is de ene taal een grotere uitdaging dan de andere, Nederlands is bijvoorbeeld een erg moeilijke en dan zijn er ook nog eens een hele hoop dialecten van.

Nee, spraakassistenten zijn hele leuke uitvindingen die goed kunnen werken als je Amerikaans bent, maar in Nederland is dat echt nog toekomstmuziek. Ik verwacht de komende jaren geen assistent die de Nederlandse taal zal ondersteunen. Vandaar ook de keuze om niet te diep in te gaan op Cortana.