3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gezondheid en huisautomatisering

Twee gebieden die in de komende jaren zonder twijfel veel aandacht zullen krijgen zijn gezondheid en domotica, ofwel huisautomatisering. Apple is daarbij één van de aanjagers, het Amerikaanse bedrijf kondigde voor iOS 8 HealthKit en HomeKit aan, waarmee gegevens vanuit allerlei bronnen worden gecombineerd om een beter geheel te maken. Sommige partijen zoals Argus en Jawbone hebben dat op eigen houtje al geprobeerd, maar nu Apple er gewicht achter zet kan er één sluitend systeem worden gemaakt.

Gezondheid


Voor het samenvoegen van gegevens over de gezondheid van de gebruiker zijn er HealthKit en de bijbehorende Health-applicatie. Op het moment van schrijven is deze app nog niet te vullen met data vanuit applicaties van derden, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat er een vloedgolf aan updates de App Store binnenrolt om alle gezondheidsapplicaties integratie met HealthKit te geven, wellicht zelfs met terugwerkende kracht.

Tijdens het testen moesten we het doen met gegevens vanuit de coprocessor van de iPhone 5S en gegevens die handmatig zijn ingevuld. Het idee achter de Health-applicatie is echter duidelijk: makkelijk gegevens over de gezondheid in kaart brengen met behulp van een kaart per onderwerp. Er zijn kaarten met een overzicht van je hartslag, het aantal gezette stappen, je slaapritme, je gewicht, enzovoorts. Het aantal onderwerpen dat HealthKit kan weergeven en bijhouden is gigantisch, in iOS 8 zijn er bijna 70 kaarten beschikbaar. Je kan zelf uit een lijst kiezen welke kaarten je op het hoofdscherm wilt zien en in welke volgorde.


Wat nog wel verbeterd kan worden is de mate van inzichtelijkheid van de vastgelegde informatie. De kaarten zijn duidelijk, maar beperkt. Je kan informatie van vandaag, de afgelopen maand en het afgelopen jaar inzien in een visualisatie, maar bijvoorbeeld niet de absolute waardes van een bepaalde dag, afgezien van de lopende dag.

Apple probeert medische instellingen zover te krijgen om metingen digitaal te delen met patiënten en gegevens van patiënten te delen met zorginstellingen. Met Apple’s inzet is het goed mogelijk dat je in de toekomst medische informatie van metingen in klinieken op je smartphone kunt ontvangen. Ook kunnen alle apps de informatie in Health benaderen, je kan per app instellen welke informatie beschikbaar is.


Ook stelt Apple je in staat om een Medisch ID op te stellen, voor een geval van nood. Deze kaart is bereikbaar vanaf het ontgrendelscherm van je iPhone, als je een noodoproep wilt doen. Op deze kaart kan je levensbelangrijke informatie invoeren, zoals bijvoorbeeld met wat je voor allergieën je kampt, wat voor medicijnen je gebruikt, of je orgaandonor bent en wat je bloedgroep is. Ook kan je noodnummers van bijvoorbeeld je partner en ouders invoeren, zodat deze in een noodgeval makkelijk op de hoogte gesteld kunnen worden. Ik vind het vanwege privacygevoeligheid dan weer minder positief dat in sommige gevallen het telefoonnummer van zo’n contact zichtbaar is.

Huisautomatisering


Met HomeKit is het ongeveer hetzelfde verhaal als HealthKit. Apple biedt fabrikanten een platform om huishoudelijke apparaten in verbinding te stellen met iOS-apparaten. Daarbij heeft Apple al een groot aantal partners gestrikt, maar de toekomst zal moeten uitwijzen waartoe HomeKit leidt.

Het zal ook mogelijk zijn om de apparaten via Siri te besturen. Een voorbeeld is dat je Siri vertelt dat je gaat slapen, waarna Siri er vervolgens automatisch voor zorgt dat alle lampen worden uitgeschakeld en de deuren op slot gaan. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen bedenken dat er bij het opstaan automatisch een kopje koffie wordt gezet en dat de lampen weer worden ingeschakeld.

Vooralsnog heeft HomeKit geen aparte app en is de werking van dit platform dus voornamelijk onder de motorkap van iOS geregeld. Het zal ook jaren duren voordat domotica echt zijn doorgang vindt tot het gemiddelde huishouden, maar het zit er wel aan te komen.