min

Tags in dit artikel

Setting

Het spel vindt plaats in een grote onderwater metropolis genaamd ‘Rapture’. Deze onderwater metropolis is gebouwd in de Mid-Atlantische Oceaan. Andrew Ryan heeft de stad gebouwd in 1946 en het zou een stad moeten zijn die volkomen op zichzelf zou kunnen leven met al zijn eigen elektriciteit, voedselproductie, waterzuivering en beschermingssystemen. De populatie van Rapture werd door Ryan gezien als de beste voorbeelden van de mensheid. De populatie bedroeg op zijn hoogtepunt een paar duizend.


City of Rapture


Een wetenschappelijke ontdekking zette de populatie echter op zijn kop. Een jonge Duitse wetenschapper (Bridgette Tenenbaum) ontdekte dat een bepaald soort zeeslak, pure stamcellen kon ‘uitspugen’. Later ook wel ADAM genoemd. Deze substantie kon gebruikt worden voor de mensheid. Voor de een kon het een ziekte of trauma genezen, de ander maakte zich er lichamelijk en mentaal sterker van. ADAM is later gebruikt voor een serie van genetische modificaties (Plasmids) die de mensen speciale krachten gaven. Deze gebruikte EVE (Mana in de meeste RPG’s).


City of Rapture


Daarnaast maakte Dr. Tenenbaum ook nog de zogenaamde Little Sisters. Deze herstelde ADAM van de doden in Rapture. Little Sisters waren jonge meisjes die de zeeslak geïmplanteerd hadden in hun maag. Het was ze aangeleerd om de doden als een engel te zien. Zagen ze zo’n engel, dan namen ze de ADAM uit het stoffelijk overschot in zichzelf op. In hun lichaam werd deze stof dan weer omgezet in een bruikbare vorm. Om de Little Sisters te beschermen, kreeg elk een zogenaamde Big Daddy mee. Dit was een genetisch gemodificeerde man die in een groot en krachtig duikerspak aan de zij van Little Sister liep. Deze viel iedereen aan die probeerde hemzelf of een Little Sister aan te vallen.


Oud en nieuw 1959, ruw verstoord door rellen


Helaas bracht deze ontdekking ook problemen met zich mee. De populatie van Rapture kreeg te maken met een strijd om de macht. Het grote gebruik van ADAM zorgde ervoor dat mensen door het lint gingen. De gehele beschaving stortte in tijdens de viering van oud en nieuw in 1959, toen de met ADAM ingespoten mensen rellen veroorzaakten. De overgebleven ‘normale’ mensen, ook Ryan en Dr. Tenenbaum, overleefde het voorval en sloten zichzelf op om zichzelf te beschermen. De gek geworden mensen vonden andere manieren om zich bezig te houden. Vanaf dat punt, totdat je jezelf in het spel stort, bleven deze mensen zo leven. Deze mensen, genaamd Splicers, zoeken dode lichamen af voor ADAM. Ondertussen zoeken de Little Sisters, beschermd door hun Big Daddies, Rapture af naar ‘engelen’. De stad kwam in verval, waardoor vele ruimtes vol liepen met water.

Table of contents