3min

Inleiding

Post-apocalyptische fictie lijkt de laatste tijd weer wat populairder te worden. Rampenfilms zijn er genoeg, maar meestal stoppen ze na de ramp en zie je niet wat er daarna van de mensheid terechtkomt. In de meeste films en games die dat onderwerp wel behandelen komt er van de mensheid na zo’n ramp of oorlog niet veel terecht. Meestal vechten de overblijvers om het schaarse voedsel, maar ook het gevecht tussen de mensen en, in het geval van een kernoorlog, mutanten.

In de filmwereld verschenen recentelijk I Am Legend (2007) en nog recenter The Road (2009) en The Book of Eli (2010). In de de gamewereld is vooral de Fallout-serie bekend. Nu voegt zich daar nog een game bij, namelijk Metro 2033.

Metro 2033 deelt een aantal eigenschappen met de hierboven genoemde films en games. Net als I Am Legend en The Road is Metro 2033 namelijk gebaseerd op een boek. Het boek, dat eveneens Metro 2033 heet, is geschreven door Dmitry Glukhovsky. Hij bracht het in 2002 uit en publiceerde het gratis op zijn website. Het boek werd een cult-hit en werd daarom in 2005 ook als hardcopy uitgegeven. Inmiddels is ook 2034 gelanceerd en gratis online te lezen. Vanwege het succes werden er meer initiatieven rond het boek opgezet, waaronder een game.

Metro 2033 werd in twee jaar ontwikkeld door de in 2005 opgerichte Oekraïense ontwikkelstudio 4A Games. Een deel van de ontwikkelaars is trouwens afkomstig van de studio GSC Game World, dat verantwoordelijk was voor S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, eveneens een post-apocalyptische game.


Bijzonder aan Metro 2033 is dat we nu eens een keer niet in het verwoeste Amerika rondlopen, maar zien wat er van de Russen terechtkomt, nadat hun land om zeep is geholpen door een lading kernbommen.

Een groep overlevenden heeft zijn toevlucht gezocht in het metrostelsel van Moskou, terwijl het andere leven op aarde gemuteerd is in dodelijke monsters. Teruggetrokken in de metrotunnels bouwen de overlevenden een nieuw leven op en beschermen ze zich tegen aanvallen van de mutanten. De mensheid is echter nog steeds verdeeld en in de verschillende metrostations vormen zich kleine steden van fascisten, communisten en andere groeperingen.

In Metro 2033 kruip je in de huid van Artyom, een van de overlevenden die vlak voor de kernoorlog geboren werd, maar daarna alleen maar onder de grond heeft geleefd. Bij een mutantenaanval komen zijn ouders om het leven en wordt hij opgevoed door zijn redder. Het leven in de tunnels verloopt relatief goed en de mensen weten zich te verdedigen tegen de mutanten. Maar de laatste tijd worden de aanvallen van de mutanten steeds heviger. Als Artyoms thuisbasis weer eens hevig wordt aangevallen door mutanten, krijgt hij de missie om naar Polis te reizen, de grootste stad van het metrostelsel.

De route daarheen leidt echter door verlaten tunnels en door delen van de verwoeste stad waar de mutanten (Dark Ones) zich ophouden. De mutanten zijn niet alleen fysiek gevaarlijk, maar kunnen mensen met mentale aanvallen ook gek maken. Al gauw blijkt echter dat Artyom immuun is voor deze mentale aanvallen en ook wordt hij geteisterd door visioenen over de Dark Ones.