2min

Tags in dit artikel

, ,

Multiplayer, wapens en items

Multiplayer


In GTA IV hebben we voor het eerst kennis gemaakt met multiplayer in een free-roam game. Dit was echter beperkt tot een paar gamemodes, zoals Deathmatch of Cops & Robbers. Vrij rondlopen in de actieve spelwereld was niet mogelijk, en dat was erg jammer, want wat is nu toffer dan samen met z’n allen rotzooi trappen in een grote stad?
In Red Dead Redemption is dit echter anders, naast gamemodes als Deathmatch of Grab the Bag (variant op Capture the Flag), kun je namelijk ook met maximaal 16 speler je vrij verplaatsen in de volledige spelwereld.
Je bent niet beperkt tot een kleiner gebied, en ook de dorpjes zijn niet leeg. Je komt nog steeds AI personages tegen, en ook zijn er AI gestuurde tegenstanders. Zo kun je alleen, of samen met jouw "posse" de boel onveilig maken. Je kunt echter ook je medespelers neerschieten, alleen of met je posse. Pas alleen wel op dat je dan geen vijanden maakt, want voor je het weet zit er een hele posse achter jou aan.


Er zijn diverse challenges beschikbaar voor multiplayer, je kunt bijvoorbeeld gang hideouts schoonvegen, jagen op dieren of bepaalde acties met je wapens uitvoeren, waarmee je XP verdient. Met de verdiende XP kun je andere personages kiezen, betere paarden unlocken of titels voor jouw personage verdienen. Dit is erg leuk omdat je in de multiplayer begint met de meest basic wapens en een ezel in plaats van een paard.
Helaas is je personage niet te customizen, dus je blijft beperkt tot het kiezen uit een aantal vooraf bepaalde opties.
Desalniettemin is de multiplayer erg leuk om te spelen, en zeker een toevoeging na de singleplayer.


Wapens en Items


Logischerwijs zit het spel vol met wapens. Deze wapens zijn uiteraard wat primitiever dan we tegenwoordig gewend zijn, maar zijn goed genoeg om vijanden naar de eeuwige jachtvelden te sturen.
Je wapentuig varieërt van simpele pistolen tot geweren met een (primitieve) kijker. Betere wapens kun je verdienen tijdens missies, of kopen bij winkels. Naast wapens heb je ook nog items waarmee je je gezondheid kunt herstellen, wilde dieren kunt lokken, het uithoudingsvermogen van je paard kunt herstellen en je Dead Eye meter kunt vullen.
Dit laatste is een soort bullet-time functie, waarmee je in slow-motion tegenstanders op hun lichaam kunt markeren en neerschieten. Zo kun je tegenstanders ontwapenen, of zelfs de hoed van hun hoofd schieten. Een leuke toevoeging, die je niet opgedrongen wordt, en volledig optioneel is.