Introductie

Kaspersky Labs zal voor de meeste computergebruikers geen onbekende naam zijn. Het is een van huis uit Russisch beveiligingsbedrijf dat regelmatig ook meewerkt met het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie bij het onderzoeken van cybercriminaliteit. Kaspersky Labs heeft een grote reeks aan beveiligingsproducten voor consumenten en bedrijven. Techzine heeft daarvan het consumentenpakket Internet Security 2016 getest. Grote vraag is natuurlijk; Is het beter dan de concurrentie?

Kaspersky Internet Security 2016 is niet alleen ontworpen om je te beschermen tegen aanvallen van buitenaf met malware en virussen, maar ook om je identiteit en privacy te beschermen, bijvoorbeeld met een speciaal beveiligd venster voor online bankieren. Dit komt overigens bij pakketten van andere fabrikanten ook regelmatig voor. Wat bij Internet Security van Kaspersky wel ontbreekt, is een wachtwoordmanager. Die zit namelijk alleen bij het meest uitgebreide pakket (Kaspersky Total Security).

Verschillende versies


Internet Security is een zogenoemd multi-device pakket, dus bruikbaar voor de laptop, tablet en smartphone. Met je inloggegevens van je Kaspersky-account kun je eenvoudig de mobiele app gebruiken zodat je telefoon of tablet ook beschermd is.

Er is ook een eenvoudiger pakket verkrijgbaar, Kaspersky Anti-Virus 2016, maar dat is echt een uitgeklede versie van de software. Ja, het biedt bescherming tegen veel malware, maar het ontbreekt aan extra toepassingen zoals kinderbeveiliging, firewall en bijvoorbeeld een beveiligd venster voor internetbankieren. Ook kan je met Internet Security en Total Security je Mac-computer en Android-smartphone of -tablet beveiligen.

Dat verschil komt ook terug in de prijs. Anti-Virus 2016 is verkrijgbaar vanaf 31,95 euro voor 1 jaar. Internet Security kost voor 1 apparaat 52,95 euro per jaar. Bij het kopen krijg je een overzichtelijke keuze uit het aantal apparaten dat je wilt beveiligen (1, 3, 5 of 10) en hoelang je een licentie wilt afnemen (1 of 2 jaar), waarbij de langere licentie naar verhouding iets goedkoper is.