Introductie

Beveiliging gaat allang niet meer alleen om het beschermen tegen virussen en andere malware. De bescherming van de privacy van de gebruiker is nu minstens zo belangrijk. Daarom is dat tegenwoordig in veel beveiligingspakketten ingebouwd, waaronder in Bitdefender Internet Security 2016.

Keuze


In deze test hebben we vooral gekeken naar Internet Security 2016. Maar je hebt ook Total Security 2016 en Antivirus Plus 2016.

Antivirus Plus is de eenvoudigste versie, daarin ontbreekt een geavanceerde firewall die in de twee andere pakketten wel nieuw is toegevoegd. Ook is Antivirus Plus niet uitgerust met een naar eigen zeggen "ondoordringbare antispam functionaliteit".


Total Security is het meest uitgebreide pakket dat bijvoorbeeld opties heeft om de prestaties van de pc te optimaliseren, maar ook beschikt over bestandscodering en een antidiefstalfunctie voor mobiele apparaten. Wat ze wel alle drie hebben is de Wallet, dit is een extra beveiligde kluis waarin Bitdefender wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie bewaart. Een wachtwoordenprogramma dus.

Bitdefender is niet het goedkoopste pakket op de markt. Antivirus Plus kost voor 3 pc’s gedurende 1 jaar 39,95 euro, Internet Security 59,95 euro en Total Security 69,95 euro. Voor alle versies geldt overigens dat je het 30 dagen gratis mag testen.

Nieuw in 2016-versie


Bitdefender heeft in deze versie ook weer verbeteringen doorgevoerd, onder meer een accumodus. De software probeert de accuduur van de batterijen van laptops en tablets te optimaliseren door tijdelijke aanpassingen van de systeeminstellingen door te voeren. Dit bestaat bijvoorbeeld uit het aanpassen van beeldscherminstellingen, de koeling, systeemupdates en Bluetooth.

Nieuw is ook dat de firewall nu ook het dataverkeer via een wifi-netwerk effectief filtert. De beveiliging van gegevens is verbeterd door de verder ontwikkelde technologie waarmee malware, zero-day exploits, rootkits en spyware worden tegengehouden, zeg maar de kern van het programma. En tot slot is het ouderlijk toezicht verbeterd. Je kunt in het beheerscherm, welke bereikbaar is door in te loggen op de site central.bitdefender.com.


Die portal is sowieso handig. Mocht je laptop gestolen zijn, dan kun je via die portal bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de gegevens op je computers worden gewist. Je kunt er verder profielen aanmaken voor je kinderen en eventuele sites laten blokkeren.