Als een van de grootste producenten van consumentenelektronicaproducten, communicatiemiddelen en mobile computing behoeft Samsung geen nadere introductie. En wanneer er een grote speler als Samsung in de multiroom vijver gaat vissen, dan kunnen we er de klok op gelijkzetten dat het multiroom segment een serieuze groeimarkt betreft. Van Samsung ontvangen we maar liefst een viertal multiroom audioproducten. De R1, R3, R5 en de R6. Drie zaken hebben deze speakers met elkaar gemeen, ze zijn mono, stralen het geluid in 360 graden om zich heen en communiceren met gesproken woord. De afwerking van alle units is op hoog tot zeer hoog niveau. Prachtig.

Samsung Wireless Audio 360 Portable Speaker R6

Design-technisch vinden we de Samsung Wireless Audio 360 Portable Speaker R6 of kortweg R6 toch wel de  mooiste speaker van het stel. De speaker is eivormig en heeft een chique uitstraling. De unit is voorzien van aanraakgevoelige toetsen en subtiele chromen details; net genoeg om dat beetje extra cachet te geven. De behuizing is voorzien van een mooie rubberachtige coating. Behalve dat dit een luxe uitstraling meegeeft aan de R6, geeft dit ook een lekkere grip. Het betreft namelijk een speaker die is bedoeld voor gebruik in en om het huis. De R6 is derhalve ook uitgerust met een oplaadbare accu. Handig wanneer je de Samsung wilt meeslepen naar de tuin of badkamer waar je zo snel geen wandcontactdoos voorhanden hebt. samsung-r6-abuse Aan de bovenzijde heeft Samsung een softdome tweeter geplaatst. Deze straalt naar boven en wordt door een soort diffuser 360 graden verstrooid. Deze tweeter is echter redelijk gemakkelijk door nieuwsgierige (kinder) vingetjes in te drukken. Bovendien grijp je als gebruiker intuïtief naar de diffuser wanneer je de speaker uit de verpakking wilt tillen. De zware eivormige behuizing biedt door zijn vorm namelijk onvoldoende grip. De unit die we op de redactie ontvingen heeft hier blijkbaar al mee te maken gehad, gezien de flinke deuk in de dome. Aan de onderzijde vinden we een volledig ronde opening die het geluid van de woofer eveneens in 360 graden laat uitstralen. Een mooi en effectief principe dat we soms ook in de high-end audiowereld zien.
samsung-r6-leds samsung-r6-tweeter samsung-r6-bass-opening
De R6 wordt geleverd met een externe netspanningsadapter. Aan de voorzijde van de R6 is centraal onder het Samsung logo een volumeregelaar geplaatst. Deze is met aanraakgevoelige toetsen en heeft een chromen rand waardoor deze goed op de tast is te vinden. Links en rechts van de volumeregeling zitten een viertal pictogrammen; een voor de accu, een start/pauze, ingangskeuze en stand-by. Onder deze aanraakgevoelige toetsen heeft Samsung een transparante ring met LED indicatie voor de status en werking van de R6 gesitueerd. Aan de achterzijde van de speaker zijn een powerbutton, aansluiting voor de netspanningsadapter en een mini USB-poort voor service doeleinden opgenomen. Heb je in plaats van zwart liever een andere kleur speaker in je interieur, dan is er tevens een fris ogende witte variant leverbaar. Naast de R6 is er ook nog een R1, R3 en R5, die bespreken we op de volgende pagina.