2min

Tags in dit artikel

,

Een stapje verder

Het upgraden van de koeling, waarbij de processor het meest onder handen wordt genomen, is geen ongewone bezigheid. Vaak wordt de processor ook als eerste onder handen genomen, hetzij voor de stilte of voor betere koelprestaties wat van pas kan komen bij bijvoorbeeld het overklokken. De meeste mensen gaan dan voor luchtkoeling, waarbij het tower-model koelers met heatpipes ondertussen domineert.

Elke weldenkende mens die met een schroevendraaier overweg kan, kan een andere koeler installeren. Of wacht eens…, bij sommige luchtkoelers kan je zelfs de schroevendraaier achterwege laten.

Een stapje verder en je komt bij de waterkoeling terecht. Corsair en Coolit hebben deze markt toegankelijk proberen te maken met gesloten producten zoals de H50. Het installeren van dit soort oplossingen is redelijk simpel en onderhoud is ook niet nodig.

Veel ervaren gebruikers kiezen er echter voor om zelf onderdelen te kopen en dus zelf een zogenaamd custom-setje te assembleren. Er zijn echter ook complete setjes verkrijgbaar waarbij de onderdelen al op elkaar zijn afgestemd.



Het te bespreken product van vandaag, de Larkooler BA2-241, is een compleet setje waardoor je alle onderdelen dus al hebt en je het dus alleen nog in elkaar moet zetten.
Ofja, eigenlijk is het setje wat we vandaag bespreken tegelijkertijd ook de BA2-244. Het verschil tussen beide? Bij de 244 worden naast het CPU-block ook waterblocks geleverd voor de videokaart (GPU), de North-/Southbridge en voor de MOSFETS rond de processor-socket.
Eerdere varianten van zulke setjes kwamen we bijvoorbeeld al tegen bij Thermaltake, maar ook Gigabyte kwam met iets op te proppen.

Prijs


Voor de versie met alleen het GPU-block, de BA2-241 dus, moet je 129 euro neerleggen. Je hebt dan alles, van de radiator tot de ventilatoren en van de fittingen tot aan het reservoir.

De BA2-244 met de extra water-blocks, kost je 199 euro. Op zich geen hoge bedragen voor complete waterkoeling-setjes, maar kleine bedragen zijn het allerminst.