5min Devices

Review: Larkooler BA2-241

Installatie

Installatie


Voordat je alles gaat installeren moet je wel weten welke onderdelen je wilt installeren. Je moet namelijk nog de slang op maat knippen. Hier wordt dan ook gelijk een kleine opmerking bij geplaatst: het NB-block past niet bij ons test-systeem. Op het Asus moederbord zijn alle heatsinks aan elkaar verbonden met heatpipes. Dit komt veel voor bij moederborden, vooral die van de afgelopen tijd. Ook geldt dit argument voor het MOSFET-block. Op de site van Larkooler staan in de ondersteunde moederborden ook vooral (oude) S775-moederborden. Veel huidige moederborden hebben de bevestigingspunten al niet meer.

Review: Larkooler BA2-241

Je hebt dus in de meeste gevallen alleen wat aan het GPU-block. Dit is een klein universeel block dat zowel op AMD- als NVIDIA-videokaarten past. Voor het testen hebben we gebruik gemaakt van een GTS450 van MSI waar het blokje zonder veel tegenslag erg makkelijk op ging. Deze kaart heeft standaard al geen speciale heatsinks voor de MOSFETs en geheugen, gezien het lage energieverbruik. Ben je echter van plan om het GPU-block op een videokaart te installeren die op die punten wel koeling nodig heeft, dan moet je niet vergeten om apart koelblokjes erbij te bestellen. Deze worden namelijk niet met het GPU-block geleverd.

Review: Larkooler BA2-241

Het CPU-block kan je zowel op Intel- als AMD-moederborden installeren. Standaard is de bevestiging voor Intel geïnstalleerd. Wil je de W-vormige armen voor AMD installeren dan moet je met behulp van een inbussleutel twee schroeven losmaken. Vervolgens kan je makkelijk de armen verwisselen.

Review: Larkooler BA2-241

Het CPU-block heeft ook een backplate nodig. Dit is een universele backplate met verschillende gaten voor de sockets. Er is een laagje schuim aangebracht zodat de druk evenwichtig wordt verdeeld en er geen kortsluiting ontstaat. Even de moeren uitlijnen en wat extra plastic ringetjes en klaar is Kees. Ook het GPU-block is makkelijk te installeren, hier is tevens geen backplate nodig. Alles is recht toe recht aan opgezet, wat voor de beginner een pluspunt is.

Review: Larkooler BA2-241

Er zijn dus ook metalen platen meegeleverd om de radiator vast te maken aan je behuizing. Voor het testen van de temperaturen hebben we echter gebruikt gemaakt van een bench-table. Na installatie op een aparte behuizing bleek dat het dan stevig vast zit. Persoonlijk vind ik het wel fijn dat dit wordt meegeleverd omdat een redelijk 240-rad doorgaans nog lastig kwijt te raken is in een behuizing.

Review: Larkooler BA2-241

De fittingen die gebruikt worden bij alle water-blocks en radiatoren zijn ook fijn in gebruik. Deze zijn uitgerust met schroeven; de gebruikelijke klemmen komen hier dus niet aan te pas. De slang is redelijk flexibel te noemen, wat wel goed van past komt in kleine behuizingen.

Review: Larkooler BA2-241

Het meegeleverde opzetstuk voor de koelvloeistof-fles is een drama. Kennelijk sluit hij niet goed af waardoor er koelvloeistof lekt op verschillende plekken. Door de kleine interne diameter van minder dan 6 mm zijn er ook maar weinig trechters die gebruikt kunnen worden om het reservoir te vullen. Gelukkig had ondergetekende nog een redelijke syringe waardoor het vullen al een stukje makkelijker ging.

Review: Larkooler BA2-241

Voor het testen van de setup levert Larkooler nog een stukje draad mee waarmee je bij de ATX-stekker van de voeding pin 14 (groen) en een GND kan verbinden. Hierdoor gaat de voeding lopen (en dus ook de waterkoeling) zonder dat de daadwerkelijke componenten aan gaan. Als er dan toch nog ergens een lek is, is er niet direct kortsluiting.

Bleeding gaat erg moeilijk bij de BA2-241. Overal zijn nog kleine luchtbellen te zien, die de prestaties negatief beïnvloeden. De snelheid van het water (72L/uur) is nou ook niet echt bevorderlijk. Omdat de aansluitingen van het reservoir bovenaan zitten en de slang voor inkomende vloeistof niet onder is gedompeld heb je dus altijd sprake van een luchtbel die nog in de loop zit.

Review: Larkooler BA2-241

Als je de koeling dan ook uitzet zie je de lucht dus ook teruglopen. Bleeding komt dus nooit goed bij dit systeem. Bij een ander setje van dezelfde fabrikant, de KU3-241, hebben ze dit aspect al onder handen genomen door een ander reservoir te gebruiken.

Review: Larkooler BA2-241

Na volledige installatie valt dan ook op hoe weinig koelvloeistof er nog maar over is (circa 40-50 ml). Dit terwijl we het NB-block en MOSFET-block nog niet in de opstelling hebben opgenomen. Een flesje met 350 ml is aan te raden. Ook wat meer koelpasta zou wel fijn zijn zodat je niet na één keer gebruiken direct nieuwe pasta moet aanschaffen.

Review: Larkooler BA2-241

Eenmaal geïnstalleerd ziet het geheel er mooi uit. De gebruikte vloeistof is zoals gezegd UV-reactief waardoor het opvalt in behuizingen met een window. In het reservoir zit ook een LED die de vloeistof verlicht. Al met al oogt het mooi, al zijn de meningen daarover verdeeld. De dunne slang valt al redelijk in het niets als je het vergelijkt met een grote behuizing.

Review: Larkooler BA2-241