3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Welke eisen stel je aan een koeler voor gamingsystemen


NorthQ brengt de laatste tijd veel nieuwe artikelen uit op het gebied van koeling. Onlangs reviewde ik nog de NorthQ Siberian Tiger waterkoeling. Nu heeft NorthQ een gamekoeler uitgebracht. Speciaal voor gamers, dus eens kijken of het wat is. Om te kijken of hij aan de eisen voldoet die je als gamer stelt aan een koeling, moeten we eigenlijk eerst eens kijken naar de eisen die een gamer stelt aan een koeler. De eisen die voornamelijk gesteld worden zijn:
  • Stilte.
  • Koelvermogen.
  • Compatible met hedendaagse processors.
  • Overclockpotentieel.

De stilte is in eerste instantie erg belangrijk. Je wilt immers niet gestoord worden tijdens het gamen door een complete turbine in je pc. Daarnaast moet er voldoende koelvermogen aanwezig zijn om een processor die continu aan het werk is koel genoeg te houden, zodat de games stabiel draaien. En het is uiteraard ook handig als de meest recente sockets ondersteund worden voor de nieuwste gameplatforms.

Buiten dat dient er ook rekening gehouden te worden met grote videokaarten, veel geheugensloten met grote heatsinks en moederborden met gigantische passieve koeling. En buiten dat is het natuurlijk het mooiste dat er ook nog overgeklokt kan worden. Het lijkt allemaal onmogelijk maar toen ik de heatsink zag dacht ik een gulden middenweg gevonden te hebben. Helaas heb ik besloten geen enorme heatsinks op het geheugen te doen en dankzij een zuinige chipset is er weinig koeling te vinden op het moederbord. Desalniettemin heb ik nog enorm veel ruimte over en lijkt het gewoon op ieder moederbord te passen. De specificaties zijn dan ook vrij goed qua ruimte en gewicht.

Specificaties opgegeven door NorthQ
Afmetingen fan 80×80×25mm (er zit een 92×92×25mm fan in de verpakking)
Sockets 775, AM2, 754, 939, 940
Afmetingen (lxbxh) 92x75x113
Toerental 1700-3000rpm
Geluid 17-27 dB(A)
Luchtverplaatsing 60 m³/h – 90 m³/h
Lagering ’Hydromatic bearing’
Aansluiting 3-pins. Enkel voor op het moederbord.
Gewicht 378 Gram

Specificaties




Volgens de specificaties zit er een hydromatic bearing in. Hydraulisch houdt in dat een apparaat wordt aangedreven door een vloeistof onder druk, dit gaat in het geval van een fan zeker niet en het is ook geen soort lager. Zelf denk ik eerder dat het een combinatie is van een glijlager en een kogellager. Gezien het lawaai wat er vanaf kan komen en de toch ietwat beperkte levensduur van de fan (30.000 uur) ga ik daarvan uit. Dit heeft de voordelen dat de levensduur iets langer is dankzij de kogellager maar minder last heeft van de herrie van de kogellager gezien er nog een glijlager in zit.


De koeler nader bekeken


Na wat testen ben ik eens wat dingen nader gaan bekijken. Ik was benieuwd naar de fancontroller, sommige van deze fancontrollers hebben een voltageval van meer dan een volt. Deze geeft precies een halve volt minder spanningsval. Het bereik is 12,05 volt tot op het laagste 5,03 volt. Bij een ingangsspanning van 12,55 volt (dit was niet mijn voeding maar een adapter).

Verder zijn de voltages stabiel en start de fan ook op vijf volt. Ik heb de fancontroller uiteraard ook eventjes opgengemaakt. De fancontroller komt bij een Japans bedrijf vandaan, dat zelf ook cpu-cooling maakt, geen Zalman fancontrollertje die je veel tegenkomt dus. Er zit ook een speakertje in voor een alarm, altijd makkelijk. De onderkant van de heatsink is helaas niet helemaal glad. Wel zitten de heatpipes direct tegen de processor zoals dit tegenwoordig veel voorkomt. Met wat licht op de onderkant is duidelijk te zien dat er wat krassen op zitten en dat de onderkant niet gepolijst is.


De fan zelf maakt een hoop herrie op twaalf volt. Maar de hoeveelheid lucht die hij verplaatst en de toch wel redelijke druk die opgebouwd wordt verbazen me gewoon. Op twee meter afstand is de luchtstroom nog steeds te voelen. Echter, op vijf volt is de fan lekker stil en is de luchtstroom nog steeds redelijk. Ook valt het me nu op dat de fan witte ledjes heeft. Deze zijn helaas niet uit te schakelen.

Table of contents