Uiterlijke kenmerken en installatie

De HP LaserJet Pro MFP M227fdw beschikt over alle gangbare aansluitingen die je verwacht op een zakelijke machine. Je kunt verbinding maken met de printer via usb, maar het is ook mogelijk om hem op te nemen in het netwerk. Dat laatste kan bekabeld en draadloos. Mocht je nog regelmatig faxen, dan zijn daarvoor ook de gebruikelijke RJ11-aansluitingen aangebracht, inclusief een doorlusaansluiting voor een telefoon, zodat je geen aansluiting op hoeft te offeren. Zaken zoals AirPrint, Google Cloud Print en uiteraard HP’s eigen ePrint worden ondersteund.

Wil je niet dat iedere printopdracht meteen start en dus in de uitvoerlade ligt voordat de persoon die de afdruk gemaakt heeft er is, dan kun je gebruikmaken van de geïntegreerde nfc-chip. De afdruk start dan pas op het moment dat de juiste persoon deze middels nfc ontgrendelt. Wil je bijvoorbeeld bezoekers wel toegang geven tot de printer, maar niet tot het netwerk (iets wat gezien de veiligheid het overwegen waard is), dan kun je Wi-Fi Direct gebruiken. Er wordt dan verbinding gemaakt met de printer zonder tussenkomst van een router en dus ook zonder dat iemand het netwerk op moet. Via de usb-aansluiting aan de voorzijde kun je ook nog rechtstreeks van een aangesloten opslagmedium afdrukken en er naartoe scannen. Standaard zijn zowel de usb-aansluiting als de nfc-module ingeschakeld voor gebruik.

De papierlade biedt ruimte aan 250 vellen A4-papier, wat op zich niet zo heel veel is maar voor een apparaat in dit segment acceptabel. Gezien zijn formaat is het best bijzonder dat het papier niet buiten de behuizing steekt nadat je het in de lade hebt gelegd. Sterker nog, je kunt de klep zelfs weer dichtdoen, waarmee het papier echt in de machine ligt. Dat is zeker niet standaard in in dit segment. Via het raampje in de klep kun je in de gaten houden wanneer je het bij moet vullen.

Als je de klep opent, zie je naast de ruimte voor de 250 vellen ook nog een handmatige invoerlade met ruimte voor 10 vellen. De MFP M227fdw is bedacht op papier van 60 tot 105 gram per vierkante meter. In lade 1 passen de volgende formaten: A4, A5, A6, B5 (JIS). De automatische documentinvoer (adf) voor de scanner, bovenop de machine, heeft een capaciteit van 35 pagina’s.

De LaserJet Pro MFP M227fdw is voorzien van een 2,7-inch groot bedieningspaneel, inclusief touch. Hiermee kun je vrijwel alle alledaagse handeling uitvoeren die je met een dergelijke machine doet. In het algemeen werkt dit paneel erg prettig. Tijdens de eerste installatie wordt je overigens meteen gevraagd in welke omgeving je hem gaat gebruiken: ga je hem zelf beheren of wordt hij onderdeel van een groter geheel en wordt hij beheerd door een it-afdeling? Best handig om dit in dit stadium al aan te kunnen geven.

Verder heeft HP ook de nodige aandacht besteed aan de installatieprocedure, om deze zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit lukt visueel uitstekend wat ons betreft. Je weet bij elke stap precies wat er gaande is en er wordt automatisch gezocht naar de machine op het netwerk. Het is alleen jammer dat in ons netwerk de installatie op deze manier niet via het netwerk voltooid kan worden. We krijgen zowel bij een bekabelde als een draadloze verbinding een foutmelding te zien, ook al vindt de software de printer wel in ons netwerk. Zodra we de machine via usb op onze pc aansluiten, is de installatie in een vloek en een zucht geregeld. De exacte oorzaak hebben we niet kunnen achterhalen, maar het lijkt op een compatibiliteitsissue te zijn tussen printer en router.