Einde van de Note-tablets?

Enkele jaren geleden had Samsung werkelijk een enorm line-up aan tablets in het assortiment. Naast Galaxy Tab-modellen, had men daarnaast ook nog een volledige lijn Galaxyt Note-varianten. Met die laatste lijn probeerde men onder andere de zakelijke markt te betreden. Het onderscheidende onderdeel van de Note-tablets was de aanwezigheid van de S-Pen. Met deze stylus zou je een stuk productiever moeten worden. Met de Galaxy Tab S3 lijkt er een einde te komen aan de Note-lijn als het gaat om tablets. Hier wordt namelijk ook een S-Pen bij geleverd. Let wel, de stylus zit in de doos, niet in de behuizing. Dat is toch wel een belangrijk verschil vergeleken met de Galaxy Note-tablets. Daar zat hij namelijk ‘zoals het hoort’ bij Note-devices in de behuizing weggewerkt. De kans dat je de S-Pen bij de Tab S3 vergeet of kwijtraakt, is dus groter. De S-Pen is door de jaren heen steeds nauwkeuriger en gevoeliger geworden. Bij de lancering van de Tab S3 gaf Samsung aan dat dit ook geldt voor de nieuwste generatie die meegeleverd wordt bij deze tablet. De punt van de stylus heeft een dikte van 0,7 mm en er worden extra puntjes meegeleverd, evenals een stukje gereedschap waarmee je de puntjes eenvoudig kunt vervangen. Ze zijn niet allemaal hetzelfde overigens. Er worden zwarte en grijze meegeleverd. Het verschil zit niet in de dikte, maar in de hardheid. De zwarte zijn duidelijk voelbaar zachter dan de grijze. Het idee is dat je de zwarte (de zachtere) gebruikt voor tekenen en andere creatieve uitspattingen, terwijl je de grijze gebruikt voor het maken van notities bijvoorbeeld.

Verder verbeterd

Samsung (samen met Wacom, het bedrijf achter de stylus) heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat stappen gezet om de S-Pen steeds beter te maken. Bij eerdere generaties zat er nog weleens wat vertraging op de invoer. Het lijntje dat je tekende liep dan behoorlijk achter op de beweging van de pen. Er is nog altijd sprake van een kleine vertraging, maar storend vinden we deze niet meer. De ‘palm detection’ werkt daarnaast ook zo goed als foutloos. Je kunt je hand of pols dus op het paneel leggen terwijl je tekent of schrijft zonder dat het scherm dan invoer registreert. De pen registreert hoe hard je erop drukt, wat het mogelijk maakt om te variëren tussen dikke en dunne lijntjes.

Samsung richt de S-Pen en wat je ermee kunt voor een belangrijk deel op de creatieveling. Dat kan ook zakelijk van pas komen, bijvoorbeeld als je op locatie snel een schets wil maken van een ontwerp. Ook als je tijdens vergaderingen aantekeningen wilt maken, doe je dat met de stylus over het algemeen een stuk sneller dan via het on-screen toetsenbord. Koop je er los ook nog de keyboard-cover bij, dan gaat dat natuurlijk ook weer sneller. Met de S-Pen kun je natuurlijk ook aantekeningen maken bij bestaande documenten. Wil je de tablet niet uit de slaapstand halen, maar wel graag aantekeningen maken, dan kan dat ook. Je moet dan alleen even de knop aan de zijkant van de S-Pen indrukken en de pen op het paneel zetten. Je kunt dan op een zwarte ondergrond je aantekeningen maken. Die worden overigens standaard automatisch opgeslagen in Samsung Notes als je het niet handmatig ergens anders doet. Je bent ze in ieder geval nooit kwijt.