Cherry is bij de liefhebbers van toetsenborden voornamelijk bekend vanwege de mechanische switches die het maakt. Op het vorig jaar besproken MX Board worden bijvoorbeeld van dat soort schakelaars gebruikt. Heel veel andere fabrikanten kopen hun switches echter ook in bij de Duitse fabrikant. We overdrijven niet als we stellen dat Cherry verreweg de bekendste naam is op dit vlak. Af en toe komt er echter ook een ander soort product uit de hoge hoed bij Cherry. De B. Unlimited 3.0 set van toetsenbord en muis is zoiets. Deze draadloze set wordt niet geleverd met mechanische switches, maar met scissor-switches. Wij hebben de set ruim een maand gebruikt tijdens onze werkzaamheden en hebben nu dus een goed beeld van wat je er zoal mee kan en hoe hij bevalt. We doen verslag van onze bevindingen in dit artikel. Cherry richt zich met deze set voornamelijk op alledaags en kantoorgebruik en noemt het een set van hoge kwaliteit. Verwacht echter geen hippe verlichting, macrotoetsen of andere ‘gekkigheid’ op de twee onderdelen van de B. Unlimited 3.0 desktopset. Alles is strak en zakelijk, dus ook de functionaliteit.

Onopvallend

Als je een bijvoeglijk naamwoord zou moeten plakken op de desktopset, dan is het onopvallend. Het toetsenbord is met een maximale dikte van 1,5 cm (exclusief voetjes) zeer dun. Hetzelfde kan gezegd worden over de randen rondom de toetsen. De toetsen zelf hebben verder ook een zeer laag profiel, dankzij de scissor-technologie (de SX-switches). Die tref je bijvoorbeeld ook aan op laptops. Overigens zijn wel zo goed als alle toetsen die je mag verwachten op een zakelijk toetsenbord van de partij. Dit betekent volwaardige functietoetsen, die niet hoeven worden gedeeld met andere zaken. Op veel voornamelijk op gaming gerichte bordjes moet je de F-toetsen vaak benaderen via een speciale Fn-toets naast de spatiebalk. Verder is er ook een volwaardig numeriek eiland aanwezig en zijn aan weerszijden van de spatiebalk de gebruikelijk knoppen in tweevoud uitgevoerd: twee keer Windows, twee keer Alt, twee keer Ctrl. Aan de rechterzijde zit ook de knop voor het oproepen van het contextmenu.

Muis

Kijken we naar de muis, dan is deze voorzien van het hoognodige: twee knoppen en een scrollwiel. Gebruik je normaal gesproken extra knoppen, bijvoorbeeld om te vooruit en achteruit te navigeren in je browser, dan kom je van een koude kermis thuis. Die knoppen zitten niet op deze muis. Je kunt kiezen uit twee DPI-standen voor de infraroodsensor, 1000 en 2000 DPI. Wisselen tussen deze standen doe je door de twee knoppen tegelijkertijd in te drukken en dan met het wieltje de gevoeligheid te selecteren. Voor de linkshandige muizers onder ons is het goed om te weten dat de muis symmetrisch is. Je kunt hem dus zowel rechts- als linkshandig gebruiken. Cherry bracht eerder dit jaar een adviesprijs van 70 euro naar buiten voor deze set. Inmiddels is deze echter bijgesteld naar boven. De B. Unlimited 3.0 moet nu 85 euro opbrengen. Hij is buiten Duitsland alleen verkrijgbaar in het zwart. In Duitsland kun je hem ook in het grijs aanschaffen.

Table of contents